Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КРЕМИКОВЦИ ЧАКА ДУМАТА НА СЪДА ДО МЕСЕЦ

В Кремиковци вече има само един синдик и това е Цветан Банков. На 12 ноември определението на Софийския апелативен съд, с което назначаването на Ана Миленкова за синдик на дружеството бе обявено за незаконосъобразно, бе вписано в Търговския регистър. Така Банков вече може да подписва всички документи сам. Същия ден се проведе и заседание на Софийския апелативен съд по дела, с които се обжалва производството по несъстоятелността на Кремиковци, както и началната дата на неговата неплатежоспособност. Съдът определи делото за решаване, което означава, че ще трябва да се произнесе по него в рамките на един месец - до 13 декември. Жалбоподатели са от едната страна кредитори на комбината, а от другата неговите облигационери. Според Търговския закон правото на обезпечение може да бъде отхвърлено, ако залогът е направен след началото на неплатежоспособността. А за Кремиковци тя е определена на 31 декември 2005 г. - доста преди емитирането на облигационния заем. Това е и мотивът на облигационерите да обжалват началната дата на неплатежоспособността на комбината.
А междувременно надпреварата за комбината продължава. Бившият му собственик Валентин Захариев е изпратил писмо за намерение да вложи като начало в комбината 80 млн. евро. Украинската компания Смарт груп, контролирана от Вадим Новинский, пък обеща да депозира писмена оферта за Кремиковци в Министерството на икономиката, но до редакционното приключване на броя това не се случи.
Така Кремиковци продължава да работи на мускули, което в случая значи без добивната си част. Според Цветан Банков в момента комбинатът използва само 15% от капацитета си. Това позволява на голяма част от неговите работници да протестират няколко дни пред Министерския съвет с искане да бъдат изплатени заплатите им за три месеца. Вече има сключен договор с Държавния резерв за военновременни запаси за изкупуване на последната стомана, произведена в комбината. Той е започнал да се изпълнява от 12 ноември, а парите от сделката трябва да отидат за заплати на металурзите.
Синдикатите пък за пореден път демонстрираха активност, като настояха за пълна проверка на документацията в Кремиковци от годината на приватизирането му досега. Те поясниха, че срещу комбината текат редица досъдебни производства, а те са внесли допълнително още едно за източване на Кремиковци с 90 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във