Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КРЕДИТОРИТЕ НА КАМБАНА 1899 ПАК ЩЕ НИЩЯТ ФАЛИТА МУ

Най-големият кредитор на бургаското маслодобивно предприятие Камбана 1899 - SG ЕКСПРЕСБАНК отново може да продава имуществото на своя длъжник. На 11 май Бургаският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати, с което те спряха започналата на 23 февруари 2001 г. процедура по принудителното събиране на вземанията на кредитната институция. Ръководството на варненската банка чакаше това решение, за да завърши започнатите отдавна преговори с кандидатите за закупуването на Камбана 1899. Така съвсем скоро бургаското дружество може да се сдобие с нови собственици, които да вдигнат предприятието на крака. Междувременно стана ясно, че по искане на SG ЕКСПРЕСБАНК на 6 юни в Бургаския окръжен съд ще се съберат всички кредитори на Камбана 1899. Те ще обсъждат решенията на първото събрание на кредиторите на предприятието, което се проведе на 13 април 2001 г. и завърши със скандал.
Камбана 1899 дължи на кредитната институция над 6 млн. лв., като по тях и в момента текат наказателни лихви. Представителите на SG ЕКСПРЕСБАНК се надяват, че ще успеят да съберат вземанията си от бургаската маслобойна, тъй като по тяхна оценка имуществото ще покрие задълженията й към банката. Освен това нейните вземания са обезпечени с първи поред залог на цялото търговско предприятие и първа поред ипотека върху недвижимите имоти на дружеството. След SG ЕКСПРЕСБАНК на опашката от кредитори се нарежда и държавата с близо 4 млн. лева. Около 6 млн. лв. бургаската маслобойна дължи на Хелиан индъстриал инвестмънт Б. В. - дъщерна фирма на Хелиан комодитис, която през 1997 г. купи Камбана 1899. Трудно някой би си представил, че четири години по-късно едно работещо и печелившо предприятие ще бъде доведено до фалит и неговото бъдеще ще решава прокуратурата. По сигнал на SG ЕКСПРЕСБАНК в началото на април тази година бургаската прокуратура започна проверка на работата на синдика на предприятието Иво Баев.
Над 18.1 млн. лв. са дълговете, описани от ръководството на злополучното дружество в молбата до съда за откриване на производство по несъстоятелност. Само за два месеца обаче - от 12 февруари, когато Камбана 1899 е обявена в несъстоятелност, до 13 април 2001 г., в списъка, изготвен от синдика, задълженията на Камбана 1899 са се увеличили на 25.4 млн. лева. По-интересното е, че разликата от 7.3 млн. лв. е в полза на вземанията на Хелиан индъстриал инвестмънт Б. В. и на други фирми, свързани с Хелиън комодитис - основния акционер на Камбана 1899. Към 12 февруари 2001 г. заявените пред съда вземания на Хелиан индъстриал инвестмънт Б. В. и на Егида МР ООД - и двете фирми са регистрирани на един и същ адрес, са 40% от всички задължения на Камбана 1899.
На 13 април в списъка на кредиторите, съставен от синдика Баев, е включено и софийското Хелиан грейн АД, което до този момент пък въобще не е вписано за кредитор. Въпросната фирма се управлява от Живко Вълчев, който е и изпълнителен директор на бургаската маслобойна. Според новия списък на кредиторите, Хелиан Грейн, Хелиан индъстриал инвестмънт Б. В. и Егида МР държат вече около 60% от всичките вземания от бургаското предприятие. Това пък дава възможност на мажоритарните собственици на бургаската маслобойна да вземат такива решения, каквито най-добре защитават техните интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във