Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кредити за семена и торове за зеленчукопроизводители и овощари

До 30 април се удължава срокът, в който фермерите могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения: плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде), винени лозя и маслодайна роза.  Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”. Кредитите ще бъдат отпуснати до 31 май, съобщиха от агроминистерството.

Утвърденият финансов ресурс по тази мярка е общо 12 млн. лева.

Подпомагане могат да получат регистрирани земеделски стопани, с подадено и приключено заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на плодове (ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини; сливи и десертно грозде) и/или зеленчуци (полски и/или оранжерийни), реколта 2020 година. Кандидатите, отглеждащи винени лозя и маслодайна роза, е необходимо да имат подадено заявление за подпомагане по СЕПП, реколта 2020 година.

 Заемите ще се предоставят за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за отделните култури.

Лихвата по кредита е  в размер на 1.5 % годишно.  Срокът за погасяване е 30 ноември тази година. Максималният размер за предоставяне на кредитен ресурс от Държавен фонд „Земеделие” е в размер на 300 000 лв. на земеделски производител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във