Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кредити и европари подкрепят общински проекти

Въпреки трудната икономическа среда през тази година у нас, общините не спират да инвестират - някои от тях използват собствени средства, други го правят със заем и в сътрудничество с частния бизнес.

Общинският съвет в Сливен е одобрил предложение за учредяване право на строеж за срок от 30 години върху общински имоти в Промишлена зона за изграждане на фотоволтаична централа. Общинарите са дали съгласие за участие на Община Сливен като партньор по проект на Регионалния център за икономическо развитие.

Община Видин ще вземе кредит за доизграждане на пречиствателната станция. Общинските съветници са гласували предложението за теглене на кредит за този проект в дунавския град, съобщават от общината. Предложението на кмета Цветан Ценков е за поемане на общински дълг за финансиране на изпълнението на втората част по проекта за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Община Видин изпълнява проекта по оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Безвъзмедната финансова помощ е за 15.63 млн. лева, която общината има право да получи като бенефициент, уточняват от кметството. Сумата от 580 415 лева е осигурена  под формата на собствено участие. Към момента Община Видин не разполага със свободен финансов ресурс от средствата за разплащане на окончателното плащане към фирмите изпълнители и приключване по дейностите по сключения договор с Оперативната програма. Размерът на искания кредит е 1 680 762 лева, а срокът за погасяване - до 12 месеца.

Завършена е модернизацията и реконструкцията на важния булевард "Трети март" в Русе и свързаният към него Сарайски мост. Те са основна част от маршрута за влизане в града от главните пътища Русе - Велико Търново и Русе - София, съобщават от общината.
В резултат на реконструкцията по булеварда са изградени нови трасета за движение на велосипеди, а в зоната на кръстовищата, пешеходните и велосипедни пресичания, е осигурена достъпна среда.
Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Стойността на извършените ремонтни дейности възлиза на 7 250 000 лева.

Международната футболна федерация /FIFA/ финансира нов футболен терен за тренировъчна и състезателна дейност, който ще бъде построен западно от стадион „Ивайло“ на мястото на бившата ледена пързалка, съобщават от кметството. Проектът е на Община Велико Търново и ще бъде изпълнен от Българския футболен съюз чрез програма на ФИФА. Осигурените средства са в размер на 290 000 долара, има избран изпълнител след успешно проведени процедури от БФС като възложител.

Планирано е изграждането на новия терен да приключи до края на август следващата година.  Игралното поле ще е с размер 100/64 метра, естествено тревно покритие, ще бъдат изградени и необходимите съоръжения на техническата инфраструктура - дренажна и поливна система, ограда с височина 6 метра, паркоместа и други.

Община Велико Търново е партньор в проекта и е собственик на поземления имот, който е  с площ от 10.3 декара през пролетта на 2015 година.  С изграждането на новото футболно игрище ще се подобри материалната база и условията за развитие на професионалния и детско-юношеския футбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във