Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Креативните технологии, интелигентния туризъм и дигиталния мениджмънт спасяват туризма

Уидсърфинг в Бургаския залив

Как информационните и креативни технологии могат да са в помощ на туристическия сектор във време на КОВИД-19? Форум-дискусия ще се проведе в аулата на Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, съобщиха от общината.

Туризмът е един от най-силно засегнатите сектори от появата на КОВИД-19. В същото време, той съставлява най-голям дял от икономиката на Бургаска област, съобщават от пресцентъра на общината. Затова от огромно значение е възможно най-бързото излизане на туризма от кризисната ситуация с оглед и на предстоящия активен сезон на лято 2020.

Форматът ще събере на едно място водещи специалисти от здравеопазването, информационните технологии и туризма в морския град, членове на центъра за високи постижения по проект UNITe и представители на туристическия бранш. Целта е да се насърчи ролята на междудисциплинарното сътрудничество като основа за преодоляване кризата с КОВИД-19 и последващо устойчиво развитие на важните сектори от икономиката в региона. Събитието се организира от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в партньорство с Районната здравна инспекция (РЗИ) и Община Бургас като част от проекта K-TRIO 4 -  "Researchers in the Knowledge Triangle", финансиран от програмата на Европейския съюз "Хоризонт 2020".

В последните седмици Община Бургас съвместно с РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните започна разработването на алгоритъм от мерки, които да бъдат прилагане в хотелите. За да даде реален резултат обаче, местата за настаняване трябва да изготвят индивидуални планове за създаването на добра организация на работата, отбелязват от общината. В тази връзка по време на събитието ще се дадат насоки за конкретното прилагане на мерките от експерти от здравеопазването, информационните технологии и туризма. Участниците ще представят тенденции в областта на креативните технологии, интелигентния туризъм и дигиталния мениджмънт, които да бъдат от полза на бизнеса за безпроблемно прилагане на мерките за сигурност и хигиена.

Област Бургас е най-голямата по площ от 28-те области у нас. На изток граничи с Черно море, а на юг - с Турция, което и предопределя оформянето й като туристическа дестинация. Област Бургас заема площ 7748.1 km2 и има население от около 409 018 души.

В Бургаския регион се развива морски, културен и екологичен туризъм. На територията на област Бургас се осъществява над 40% от масовия туризъм в страната. Тя е посещавана от по-голямата част от чуждите и български туристи. Бургаска област е един район с изключително разнообразие на природни, антропогенни и културни туристически ресурси.

Географското положение на областта е изключително благоприятно. Тя включва привлекателните дялове на Източна Стара планина, северните разклонения на Странджа планина, Природен парк "Странджа", Източните части на Горнотракийската низина, Бургаската низина и други. На изток включва Южното Черноморско крайбрежие. Водите на Черно море са слабо солени, температурата на морската вода позволява морски бани от април до ноември, което прави Южното Черноморие изключително атрактивно за развитие на морски ваканционен туризъм. В област Бургас се среща уникалното съчетание на море, езера, планина и реки, екзотична растителност и многообразие на животински и растителни видове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във