Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Краткосрочната ориентираност на участниците на капиталовия пазар е притеснителна

По молба на Европейската комисия (ЕК), Европейският орган за ценни книжа и пазари (на англ.език ESMA) публикува публична онлайн консултация относно краткосрочната ориентираност на участниците в капиталовия пазар, за сметка на инвестиции, които водят до дългосрочно развитие, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Европейската комисия отбелязва, че корпоративните решения на големите компании в момента не отразяват дългосрочните устойчиви аспекти на европейската икономика и преминаването към ниско въглеродна икономика. Това пък води до тенденцията да се пренебрегват дългосрочните инвестиционни решения, като развитие на иновациите и на човешкия ресурс, което, от своя страна, оставя екологичните и социални цели на дългосрочната ориентираност на икономиката на Стария континент, на заден план.

В резултат, устойчивото развитие е възпрепятствано, тъй като пазарните участници са подтикнати от преобладаващата корпоративна култура, насочена към краткосрочни стимули.
Целта на проучването, организирано от Европейският орган за ценни книжа и пазари, е то да достигне до колкото се може повече пазарни участници, за да бъдат анализирани причините за подобни практики и тенденции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във