Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Красен Кралев раздал в аванс 22 милиона предколедно

Година на златните възможности – така може да бъде наречена Ковидната 2020-та. Особено за някои фирми, в които са изсипани купища държавни пари. А потокът от хазната към избраниците на властта се е превърнал в пълноводен ручей.

 

Броени дни преди държавата да бъде затворена заради пандемията (през март миналата година), когато вече беше ясно, че пълният локдаун чука на вратата - на 28 февруари Министерският съвет „внезапно“ решава да одобри допълнителни 25 млн. лв. към бюджета на Министерството на младежта и спорта. Министрите от кабинета "Борисов 3" извеждат като приоритет „политиката в областта на  привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти“. Това е записано в постановление № 32 на кабинета.  

Като грижовен стопанин тогавашния министър Кралев успява да „опази“ тези милиони без дори да му хрумне, че парите биха могли да бъдат върнати в бюджета за маски, дезинфектанти и болнично оборудване пред задаващото се бедствие и разрастващата се епидемия в страната.

В края на годината обаче ексминистъра на спорта се сеща за скътаните 25 милиона и решава, че е подходящо време да ги раздаде „по предназначение“.

Само за месец – преди Коледните и новогодишни празници,

„подаръците на властта“ потеглят към избрани бенефициенти.

Това стана ясно преди дни, когато служебният министър на младежта и спорта - Андрей Кузманов, съобщи, че  през декември 2020 г. са подписани 26 договора за почти 22 млн. лева с фирми за изграждане и ремонт на физкултурни салони и площадки.

Макар и лаконичен относно детайлите, министър Кузманов изтъкна, че основният проблем е свързан с подписването на анекси към договорите, които обаче не са прикачени към застрахователните полици. Така, ако се стигне до неизпълнение, държавата няма да може да бъде обезщетена от застрахователите, обясни Кузманов.

Той обаче не пропусна да подчертае, че част от фирмите, получили това сериозно финансиране, са на един собственик и че сумите по всички тези договори са преведени в пълен размер …авансово. Въпреки че в договорите било записано поетапно плащане.

 Министър Кузманов не посочи конкретни имена и суми, но съобщи, че

общата стойност на

тези „задъхани“ откъм време за реализация договори е 21 771 428 лева…

Стана ясно, че проверките на Сметната палата и НАП по случая вече са назначени, а по-късно резултатите със сигурност ще представляват интерес и за прокуратурата.

Но тъй като „Банкеръ“ не разчита държавното обвинение да даде скоро яснота по случая, решихме да проверим, за какво точно иде реч. Така тръгнахме по пътя на това „скоростно усвояване на средства“, което министър Кузманов нарече

„Брутално, просто брутално"

Оказа се, че един от любимците на ексминистър Кралев и негов безспорен фаворит е фирма „Енчев груп“ ЕООД, собственост на Владимир Ставрев Енчев от... Златоград.

Името на неговото дружество неизменно фигурира в специално спретнатите за целта седем фирми по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД). Става въпрос за неперсонифицирани граждански дружества, създадени с договор между две или повече лица за обединяване на тяхната дейност и постигане на обща цел, т.е. за извършване на съвместна дейност.

Точно тези дружества са успели да получат най-значителния пай от добре опечената баница.

Първото дружество е  

ДЗЗД ''Маданспорт''.

 В него влизат Енчев груп ЕООДкърджалийското „Екоинженеринг“ ЕООД, собственост на Надя Петкова  и Архитектурно студио Бояна ЕООД на Полина Кокошарова.

Договорът, сключен с него ( № 23-00-85/ 03.11.2020 г.), е за изграждане на физкултурен салон по типов проект към Средно училище ''Отец Паисий'' в Мадан. От документите, с които „Банкеръ“ разполага, става ясно, че на „конкурса“ за изграждането на този обект е била представена една-единствена оферта. Стойността на контракта е 858 439.88 лева.

Любопитното в случая е, че на 21 декември 2020 г. е подписан Анекс към този договор, с който се променят част от условията по него. Банкова гаранция няма, вместо нея получателите на тази поръчка са представили… Застрахователна полица. Затова пък са си получили авансово 100% от сумата по контракта.

Следващото сдружение, което също получава авансово цялата сума по подписания договор, е 

 ДЗЗД ''Физкултура и спорт 2020'',

което дори е със същия адрес като предишното - Златоград, п.к. 4980, бул. България № 35. Участниците в него отново са същите три фирми. Техният договор е подписан на 23 декември 2020 г. с ангажимента да бъде изграден физкултурен салон по типов проект в столичното 134 Средно училище „Димитър Дебелянов“. Анексиран е по същия начин през април, а стойността по целия контракт е в размер на  1 198 475.63 лв., платени 100% авансово.

 Тези фирми очевидно са намерили на баницата мекото, тъй като участват и в следващото

 ДЗЗД ''Физкултура за Пловдив''. 

И в този случай адресът в Златоград е същия. Участниците в сдружението също - Енчев груп ЕООД  на Владимир Ставрев Енчев от Златоград,  кърджалийското „Екоинженеринг“ ЕООД, собственост на Надя Петкова  и Архитектурно студио Бояна ЕООД на Полина Кокошарова.

С формално „различното“ сдружение министерството подписва договор в същия ден както с предишното – 23.12.2020 година. Така да се каже – за удобство на Изпълнителя, за да не пътува през ден до София за подписването на 7 типови контракта.

Ангажиментът в този случай е изграждане на физкултурен салон по типов проект към Средно училище '' Св. Софроний Врачански'' в Пловдив срещу сумата от 858 439.88 лв и 100% авансово плащане.

Следват още четири договора със същите участници, подписани като за коледен подарък – в края на декември миналата година. На 23 декември същите участници, обединени  в  ДЗЗД ''Физкултурни салони 2020'', са избрани да изградят физкултурния салон към Национална гимназия по телекомуникации в столицата. Цената от 858 439.88 лв. по този контракт също е изплатена авансово.

 Набегът на златоградската фирма в спортното ведомство продължава със следващото

 ДЗЗД ''Физкултурни дейности'',

в което тримата играчи отново са по-горе споменатите. ДЗЗД -то пък се е уредило с контракт за изграждане на физкултурен салон към  ОУ „Д. Хаджидеков“ в Пловдив на 21 декември миналата година. Стойността на поръчката е 858 439.88 лв., а усвояването на парите – авансово.

Без изненади, участниците в следващото дружество, „усвоило“ над милион авансово, отново са същите три фирми и адресът му отново е в Златоград. Различно е само името му –

 ДЗЗД ''Спортно бъдеще''. 

Договорът с него също е подписан на 23 декември 2020 г. – като предколеден подарък. Периметърът на действие обаче е малко по-далечен - физкултурен салон към Национална гимназия по телекомуникации в София.  

Стойността на възложените дейности и труд е определена на 1 198 475.63 лева, а плащането е 100% авансово.

Седмото дружество на златоградския предприемач Владимир Ставрев Енчев е

ДЗЗД "Асеновградспорт''.

На практика то също е било обгрижено с договор на 23 декември м.г. с ангажимента за изграждане на физкултурен салон към Основно училище ''Петко Каравелов'' в Асеновград. И този случай стойността на контракта е 858 439.88 лева, а плащането – 100% авансово.

Простата сметка показва, че съвместната дейност на трите дружества Енчев груп ЕООД на Владимир Ставрев Енчев от Златоград, кърджалийското „Екоинженеринг“ ЕООД, собственост на Надя Петкова и Архитектурно студио Бояна ЕООД на Полина Кокошарова, им е осигурила

предколедни поръчки за близо 9 млн. лева  

Опитахме се да разберем кой всъщност е двигателя на тази „активност“. Търсейки информация за основният строител на физкултурни салони у нас – златоградчанина Владимир Енчев, попаднахме на доста любопитни истории. Преди две години името му е било замесено в сделка с фирма “Златна ферма“ ЕООД, собственост на жената на кмета на Златоград – Мирослав Янчев, която успяла да гушне 1 103 228 лв. европейски пари.  

Става въпрос за средства по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 за изграждането на овцеферма.

През месец юни 2017 г. Мирослав Янчев, в качеството си на кмет на община Златоград, внесъл за гласуване в местния Общински съвет изработването на ПУП-ПП и учредяването на сервитут и право на строеж на фирма „Златна ферма“ ЕООД, собственост на неговата съпруга.

Будни граждани на Златоград припомниха, че това не е първия скандал около градоначалника на Златоград.

През 2008 г. името му е било замесено в скандал с класирането на фирма ВАЛЗАХ на строителя Владимир Енчев - близък приятел на Янчев, който извършвал ремонтни дейности на местни училища. Ставаше дума, че в офертата за смяна на дограма тогава Енчев посочил гаранция за дограмите на прозорците 25 години и взел, че спечелил „конкурса“. И то при условие, че производителят, от когото той ги купувал, им гарантирал 10 г. живот. Това е най-дребното разминаване в офертата на Владимир Енчев с действителността.

Заради неточности в документацията и съмнения за незаконно проведен търг, на 6 август 2008 г. с решение № 387 Комисията за защита на конкуренцията отменя резултатите от конкурса и връща процедурата за ново разглеждане на офертите. Авансовото плащане по проекта, което се равнява на 20% от цялата сума, обаче вече е било направено. И вместо да спази закона, кметът бързо внесъл 200-те хиляди по сметките на ВАЛЗАХ по силата на един изцяло незаконен договор за извършване на ремонтите в трите училища.

Този „акцент“ с авансовите плащания бележи цялата бизнес биография на любимият строител на Кралев. Но всичко това едва ли е случайно съвпадение.


За останалите фаворити -  „групирани по интереси“ и финансирани от ексминистър Кралев, четете в следващата публикация на „Банкеръ“.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във