Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кралство Тайланд пое председателството на АСЕАН

Знамената на 10-те държави от АСЕАН.

От 1 януари 2019 г. Кралство Тайланд пое председателството на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (Association of Southeast Asian Nations), позната и със съкращението АСЕАН (ASEAN) - политическа, икономическа и културна организация на 10 държави от Югоизточна Азия.

Поредната 22-ра среща на външните министри ЕС - АСЕАН се проведе в Брюксел. Партньорството между тях обаче има вече 40-годишна история. От страна на Европейския съюз съпредседател на форума бе Върховният представител Федерика Могерини, а от страна на АСЕАН - външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан. България бе представена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Министрите приеха съвместна декларация с фокус върху 4 приоритета, определящи целите на отношенията между двата регионални блока: бъдещето на отношенията, сигурност, свързаност и търговия и икономика.
България придава приоритетно значение на отношенията с държавите от Югоизточна Азия предвид динамичното икономическо развитие и ролята на АСЕАН като ядро и двигател на интеграционните процеси в Азиатско-тихоокеанския регион. АСЕАН заема важно място във външната политика на страната ни, както от гледна точка на изградените традиции в двустранните отношения с редица държави, така и по линия на засиленото партньорство ЕС - АСЕАН в политическата, икономическата и социално-културната сфера.

АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на държавите от Югоизточна Азия, която е създадена през 1967 г. в Банкок и включва 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд (основатели), Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа. Официални отношения между ЕС и АСЕАН са установени през 1977 г., като от 1978 г. на всеки две години се провеждат Срещи на външните министри ЕС - АСЕАН, които са основен формат на политическия диалог за преглед на постигнатите резултати и взимане на решения за бъдещите цели и обхват на сътрудничеството. През 2007 г. отношенията са издигнати на ниво засилено партньорство. Европейският съюз е основен партньор на АСЕАН в областта на развитието и водещ донор на АСЕАН, както и основен външен инвеститор.
Основни теми във фокуса на внимание в отношенията ЕС-АСЕАН са: свързаността, регионалната интеграция и изграждането на Общност на АСЕАН чрез използване на опита на ЕС; споразуменията за партньорство и сътрудничество (РСА) между ЕС и държави от АСЕАН; споразуменията за свободна търговия между ЕС и отделни държави от АСЕАН и възобновяването на преговорите за междурегионално споразумение (FTA); финализирането на междурегионално споразумение за въздушен транспорт (САТА); морската сигурност; климатичните промени и управлението на бедствия; борбата с тероризма и трансграничната престъпност.
Регионът е петата по големина икономика в света и трета в Азия с общ БВП 2.8 трилиона долара (2017 г.), БВП на глава от населението 4308 долара (2017 г.) и 5.3% годишен ръст на БВП (2017 г.). Общият обем на търговията е 2.6 трилиона долара (2017) като основни търговски партньори са Китай, ЕС, САЩ, Япония и Р Корея. Преките чуждестранни инвестиции са на стойност 135.6 млрд. долара (2017 г.) с водещ външен инвеститор ЕС (18.3% от общия обем ПЧИ).

Населението на страните от АСЕАН е над 600 милиона души или 8.8% от хората по света. Ако АСЕАН беше една държава, то по показателя БВП би била на трето място в Азия след Китай и Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във