Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кражби и злоупотреби в екологията

Незаконно разпределяне на милиони левове, взимане на решения под натиск, безпринципни кадрови рокади и куп други съмнителни действия излязоха наяве от Предприятието за управление на дейностите по околната среда (ПУДООС). Всичко това се е случило в последните десетина дни от управлението на бившия вече екоминистър Светослав Анастасов (от ДПС), който иначе изкара на тази длъжност малко повече от месец.


Злоупотребите в екопредприятието, което мнозина с право определят като черната касичка на всяка власт, започват непосредствено преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка - на 22 юли. Тогава, за да разчисти пътя си към безконтролното раздаване на огромни средства, министър Анастасов решава да отстрани изпълнителния директор на ПУДООС Галина Симеонова. Но тъй като Законът за държавния служител не позволява това да стане току-така, младият кадър на ДПС предприема най-сигурния и същевременно най-безпринципен ход. Със заповед №695 от 22.07.2014-а той променя длъжностната характеристика за шефския пост и поставя ограничение титулярят да е единствено магистър по икономика. А Симеонова е инженер. Така следващата заповед, която Светослав Анастасов издава (№696от 23 юли), е тази за уволнението на изпълнителния директор (виж факсимилето). Работата на ексминистъра продължава не с решаването на някой от множеството наболели проблеми в сферата на околната среда, а с назначаването на удобен човек в ПУДООС, който безропотно да изпълнява нарежданията. В случая това е Мария Лазарова - началникът на финансите на спряната заради нарушения оперативна програма "Околна среда". Нейният трудов договор е от 24 юли.


Пред "БАНКЕРЪ" Галина Симеонова определи ситуацията като абсурдна и неморална. "Искаше се от мен буквално да крада, като подписвам определени решения - обясни тя. - Отказах да бъда съучастник в това и ме уволниха по този груб начин. Поех предприятието в началото на 2010-а в изключително тежко състояние - на минус 86 млн. лв. и с поети ангажименти за още стотици милиони. Сега го оставям с над 80 млн. лв. в банковите сметки". Притеснителното според Симеонова е, че тези средства може вече да са разпределени чрез т.нар. решения в оперативен порядък, които на практика се взимат еднолично от министъра и за тях не се водят протоколи. А повод за такива съмнение наистина има. След брилянтно изпълнения кадрови финт на 1 август е свикано извънредно събрание на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по околната среда. Дали заради кратките срокове или по друга причина обаче в него не взимат участие представители на Националното сдружение на общините и на Асоциацията на индустриалния капитал, каквато е установената практика. Затова пък са гласувани редица решения, за които, независимо от законовите изисквания, няма посочени мотиви.


Най-крещящият пример за злоупотреба с власт и средства е отпускането на безлихвен заем за довършването на канализационната мрежа в с.Трилистник, община Марица. Става дума за 1.5 млн. лв. с две години гратисен период и три години срок на връщане. Нелепото е, че заради открити нарушения искането за този заем е било отхвърляно три пъти (б.а. - от 2010-а насам), включително и от предшественика на Атанасов - Искра Михайлова, която стана евродепутат от ДПС. На заседанието на ръководството на ПУДООС от 5 март тази година например е записано, че обектът не попада в обхвата на приоритетите за финансиране във водния сектор, тъй като с.Трилистник е населено място с под 2000 жители. Освен това по време на изграждането са били направени много съществени промени, за които не са представени задължителните по Закона за устройство на територията строителни книжа. А така не е сигурно, че въпросните дейности, за които се иска разплащане, действително са изпълнени. Няма абсолютни доказателства и за задължението на общината към строителя. Установено е също, че в исканата сума за финансиране са включени строително-ремонтни работи, които не са били предмет на тръжната процедура. Не на последно място в мотивите за тогавашния отказ на заема пише, че "състоянието на документацията към заявлението показва незаинтересованост на общината". Общинарите в Марица не са били готови с всички книжа за отпускането на парите (б.а. - видно от протокола на заседанието от 1 август), но това не се е оказало проблем за новите шефове на ПУДООС.


Подобна е ситуацията и с предоставения безлихвен заем от 72 хил. лв. за пречиствателната станция на с. Исперихово, община Брацигово. Той е одобрен, въпреки че не са били налице всички необходими документи и че противоречи на правилата за финансиране на приоритетни проекти.


Не по-малко спорни са решенията за безвъзмездно подпомагане на някои общински инвестиции. В случая над 2 млн. лв. ще бъдат предоставени на местните власти в Козлодуй за изграждането на канализация по ул. "Георги Димитров", без да е сигурно, че проектът вече не е бил финансиран от фонда "Радиоактивни отпадъци". Други 1 573 024 лв. са насочени за допълнително водоснабдяване на първомайското село Буково, при все че липсва становище от компетентната дирекция в екоминистерството. Освен това обектът също не попада в приоритетите на ПУДООС. А Варненската община Аврен ще получи 288 хил. лв., без да е представила всички необходими заявления.


На извънредното заседание на управителния съвет на екопредприятието са били разгледани и други любопитни теми, свързани с харченето на пари. Взето е например решение за актуализацията на Годишния план за провеждането на обществени поръчки, без да се посочва какво точно е включено в него. Новоназначеният изпълнителен директор Мария Лазарова пък е представил доклад за увеличение на размера на индивидуалните основни месечни заплати на служителите, очевидно смятайки, че това е сред най-важните й задачи. Само за сведение ще споменем, че според трудовия договор на Лазарова основното й месечно възнаграждение е 1700 лв., плюс надбавка от 12% за натрупан опит. Шефката е поискала да бъде сключен и едногодишен договор с Центъра за градска мобилност за ползването на две паркоместа в режим на служебен абонамент. За целта ще бъдат похарчени 10 800 лева. Но справка в сайта на столичната общинска фирма показва, че това е редовната цена, без да се ползва 10-процентната отстъпка за 12-месечно предплащане. С други думи, 1080 лв. от отпуснатия бюджет ще бъдат спестени и няма да разберем къде ще отидат.


Не на последно място ръководството на ПУДООС е решило да плати 15 120 лв. на "Асо Сириус" ЕООД. Странното е, че охранителната фирма е била наета не от екопредприятието, а от Министерството на околната среда и водите. Договорът й е от ключовата дата 23 юли 2014-а, но в регистъра на обществените поръчки няма и следа от провеждането на конкурс за избора на въпросното дружество. Явно ексминистърът Светослав Анастасов я е избрал с покана чрез пряко договаряне. Защо обаче не се е разплатил с нея чрез бюджета на ведомството си, може само да гадаем.


 


 


Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е структура към Министерството на околната среда и водите, но със собствен бюджет, който се попълва от различните екотакси - за рециклиране на опаковки, акумулатори и батерии, на отработени масла, електрическо и електронно оборудване и т.н. През миналата година приходите му са били 58.3 млн. лв., но то е получило и още 20 млн. лв. от държавния бюджет, както и над 13 млн. лв. от погасителни вноски по отпуснати заеми.За 2014-а са заложени постъпления от такси в размер на 45 млн. лв., а допълнителното подпомагане от хазната е двойно по-голямо - 40 млн. лева. Още 20 млн. лв. ще останат в структурата след продажбата на квоти СО2. Затова плануваните разходи са 96 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във