Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

Ще продължава тенденцията за намаляване на емисиите затова трябва да гледаме стратегически на тази индустрия

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума.

Според президента исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан. "Нуждаем се от действия", категоричен е президентът. А България дава своя принос - страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

Президентът Радев отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия. "Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони", посочи държавният глава. В момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за намаляване на емисиите затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във