Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Край Самоков ще изникне нов петзвезден голф и спа комплекс

Строителната инвазия на регистрираното в Самоков акционерно дружество „Маркан Холдинг“, собственост на Валентин Каназирев и Николай Йовев , продължава.

Преди три години компанията инвестира в строителството на два нови хотела в София, работещи под марките Novotel и ibis и управлявани от полската верига  Orbis Hotel Group, която управлява над 100 хотела в  Полша,  Централна и Източна Европа, включително и  в България. В Източна Европа тя работи успешно с  френската хотелска верига Accor .  

Очевидно  сътрудничеството с поляците се се е оказало успешно, тъй като тези дни стана ясно, че започва реализацията на нов проект , който се очаква да бъде завършен през 2022 година.

Става въпрос за петзвезден голф и спа комплекс  под името „Pullman Okol Golf Resort & Spa“, който също ще бъде управляван от Orbis. Той ще бъде ситуиран  на 30 км югоизточно от София в землището на село Горни Окол , община Самоков.  Комплексът ще бъде разположен на 3 000 дка, върху който ще бъде изградин петзвезден  хотел със 149 стаи и 40 брандирани жилища Pullman Living . Към него е предвидено да бъде изградена и луксозна спа зона с вътрешен и външен басейн, разположен на покрива, разположена на  4900 кв.метра. Pullman Okol Golf Resort & Spa ще разполага и с конферентен център с площ от 1900 кв. м и капацитет за организиране на събития до 500 души.

Валентин Каназирев, който е основен инвеститор в Okol Lake Park съобщава: „Имахме нужда от силен премиум бранд като Pullman, за да съчетаем съвременен дизайн и архитектура с природни красоти и запомнящи се моменти“.

Проектът предвижда голф игрището  да  бъде с дължина 7000 ярда и да се намира на 1000 метра надморска височина на площ от 650 декара с гледки към ски пистите на Боровец и язовир Искър.

„България, както целият регион на Югоизточна Европа, предлага изцяло непознати дестинации както за бизнесмени на път, така за пътуващите за удоволствие“, отбелязва Франк Реул, ръководител на отдел „Развитие“ в Accor за Източна Европа.

.В момента Accor управлява 4800 хотела по света, включително почти 3000 хотела в Европа. С 1150 хотела в процес на строеж стратегията на компанията е да ускори развитието на хотелиерския си бизнес, както чрез цялостен растеж, така и чрез придобивания.

Групата вече управлява два хотела в България-Novotel Sofia, собственост на „Маркан Холдинг“ АД, и ibis Sofia, които бяха открити през 2017-а, а инвестицията в тях беше над 20 млн.евро.

Още преди три години тази финансово-мениджърска група заяви интерес към експанзия на нашия пазар.  По това време главният й изпълнителен директор  Жил Клавие каза, че "България е много обещаващ пазар с голям потенциал за хотели от международни брандове и е важен елемент от нашата стратегия за развитие.  Той съобщи, че имат  ясни амбиции  да развиват мрежата си от хотели и да станат лидери на българския пазар. Компанията определи и подходящите за нея локации, като  освен в столицата  посочи като такива  Пловдив и Бургас.

Очевидно реализацията на намеренията й е в ход, тъй като през март следващата година се очаква да бъде открит  и първия си луксозен бутиков хотел в България – MGallery, в Пловдив.

Инвеститорът във всички  тези проекти  "Маркан Холдинг"  има значителна за българските мащаби история. Фирмата е работила по грубия строеж на The Mall и Bulgaria Mall в София, участвала е в този на бившия вече автомобилен  завод на "Литекс моторс" в ловешкото село Баховица, подизпълнител е на гръцката Terna за офис сградата City Tower на площад "Македония“ и още много други.

Ако съдим по последния годишен доклад за дейността на дружеството  за миналата година, публикуван в Агенцията по вписвания,  регистрираната в Самоков компания е със завиден финансов статут.  Приходите и през 2018-а  са били в размер на 95 461 хил.лв., а разходите и 87 867 хил.лева.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във