Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Край на водния режим в Перник

Отпада въведеният преди 7 месеца воден режим в Перник. 

"Язовир "Студена" е пълен. Водният режим на Перник отпада. Остава да си вземем поуките и да не повтаряме грешките", написа във Фейсбук кметът на града Станислав Владимиров, който в момента е в отпуск.

Под заповедта за отмяна на режима подпис ще сложи зам.-кметът Мирослав Стоицев.

Водният обем на "Студена" наближава 21 млн. куб. метра. Според управителя на ВиК-Перник Борислав Иванов, разчетите са направени така, че ситуацията от края на миналата и началото на тази година да не се повтаря.

Водният режим в миньорския град беше въведен на 18 ноември 2019 година заради драстичното спадане на нивото на водоема. Графикът на водоподаване беше променян неколкократно. Водната криза беше съпътствана от граждански протести, арест и последвала оставка на екоминистъра Нено Димов. В града бе обявено бедствено положение.

Изграден бе и нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който достави до града вода от язовир "Бели Искър". Сега този водопровод ще остане като резервен.

Изграждането на 13.5-километровия водопровод до Перник струваше около 20 млн. лева, а тръбата даде възможност язовир "Студена" да се напълни, докато перничани получават вода от София. Пускането на новия тръбопровод обаче бе съпроводено от няколко аварии, тъй като остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да издържат на напора. В края на 2019 г. правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водопреносната мрежа в областния град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във