Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Край на таксите за роуминг

Евродепутатите гласуваха на 6 април отпадането и на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите за роуминг на дребно.

"Това е голяма победа за европейските потребители", заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). По думите й сега вече можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг. "Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, да използват карти, да качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи, без допълнителни такси", каза още тя.

Въпросното споразумение определя колко максимално могат да се таксуват помежду си телекомуникационни оператори за използване на мрежите им за пренос на данни и трансгранични разговори в роуминг. Търговията на роуминг на едро косвено се отразява в крайните сметки на потребителите и беше един от основните доводи на телекомите срещу пълното отпадане на таксите. Приетите сега по-ниските такси за трансфер на данни ще позволят навлизането на пазара и на по-малки оператори, както и на такива, които ползват виртуални мобилни мрежи (MVNO).

Facebook logo
Бъдете с нас и във