Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КПКОНПИ препрати на прокуратурата Жени Начева

Жени Начева

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) изпрати на прокуратурата материали от проверка срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, срещу която има сигнал, че е оказала натиск спрямо управителя през 2018 г. на държавното дружество „Бул Био" Николай Борисов. В Дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията е постъпил сигнал от Борисов за оказано върху на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на Министерския съвет за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био", в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро.

Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био" в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск. От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Изискани са документи от здравното министерство, което оказа пълно съдействие на дирекция "Противодействие на корупцията“. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на ресорното министерство, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

На 14 юли 2021 г. Комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във