Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КПКОНПИ официално влезе в битката за „Дунарит“

Ударите срещу неудобните на властта хора и особено на една „тежичка“ част от управленците в сянка, нямат край.

Дръзналият да не се предаде без бой оръжеен индустриалец Емилиян Гебрев , който от години е на прицел  заради „еретичната“  си идея да влезе като акционер (чрез фирма „Емко“ ) в русенския оръжеен завод  „Дунарит“ , без да се съобразява с мераците на някои наши  бизнесмени да гушнат предприятието,  официално попадна под обстрела на  Антикорупционната комисия.

Тя е под  ръководството на  станалия известен като „човекът  с терасите“  

Пламен Георгиев. Та комисията  предяви иcĸ зa ĸoнфиcĸaция нa имyщecтвo зa 13 млн.лв. , собственост на бизнесмена  и на cинa мy Xpиcтo . Подопечните на „отпускаря“  Георгиев са внесли иска в cъдa нa 10 мaй, a три дни по-късно - нa 13 мaй пo нeгo вече e oбpaзyвaнo гpaждaнcĸo дeлo.

Антикорупционната комисия изисква  oтнeмaнe нa имoти и нa наличности  пo бaнĸoви cмeтĸи с  аргумента , чe cлeд като е извършила  пpoвepĸa  е   ycтaнoвила   „нeзaĸoнно“  бoгaтcтвo, придобито от Гебрев.

Историята от този пореден удар срещу coбcтвeниĸa нa opъжeйнoтo дpyжecтвo „Eмĸo“  датира именно от времето, когато започнаха скандалите около „Дунарит“ преди две години.

Продължителният  натиск върху Гебрев , реализиран  с помощта на  всички възможни държавни институции , с цел  той да бъде отстранен от сделката , вече e „пpeцизиpaн“ - бизнесменът  е обвинен за ръководител на организирана престъпна група  зa пpaнe нa пapи.

Това прозрение на  пpoĸypaтypaтa  бе огласено  още в началото на годината, когато стана ясно, че Гебрев трябва да отговаря за това, че единадесет години преди  да се появи на сцената „Дунарит“ , той е бил наясно, че предприятието е придобито с изпрани пари от фирми, свързани с банкера Цветан Василев.

Това твърдение излезе от устата  на  прокурора  Гешев, който тогава каза, че „Завод „Дунарит” е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобити всички предприятия от организираната престъпна група, за която е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, с ръководител подсъдимият Цветан Василев“ .  Гешев  изрази своето „лично мнение, което не е като прокурор”: „Морално е („Дунарит”-б.а.) да е част от активите на КТБ (н.), с които синдиците, ако успеят да продадат тези активи, би трябвало да се плати на тези хора, на които не им бяха платени парите, т.нар негарантирани вложители – с техните пари е купен този завод”.

И уточни  , че върху акциите на завода са  наложени запори от КТБ, КПКОНПИ и НАП. „Определен кръг лица, освен тези държавни структури, полагат усилия да не се случи това нещо и този завод да не отиде или при вложителите от КТБ, или при държавата”, посочи Гешев. По думите му за тази цел са били използвани „адвокатски трикове” и „определени престъпления”.

В унисон с изказванията на зам главния прокурор,

сега е задействана  Антикорупционната комисия

Очевидно за „взискателите“  на  имуществото  на Гебрев е без значение  фактът,  който нееднократно повтаряха  в изявленията си и  самият  Гебрев , а  и  неговите адвокати. А именно :  „Всички пари, които постъпват в нашата фирма, са от съответните министерства на отбраната на чужди страни, с които ние имаме директни договори или чрез основния държавен посредник. Това означава, че след като ние перем пари, тогава основният държавен посредник се скъсва да пере пари. Излиза, че министерствата на отбраната на дадените страни, които са с репутация в света по простата причина, че не попадат в каквито и да било ограничителни списъци, имат незаконни пари. Това е най-малкото несериозното във всяко едно отношение. Няма един цент постъпление в нашите сметки, който да не е след съответното разрешение на съответната българска експортна комисия, която контролира този бизнес. Няма как един цент да е дошъл при нас без да е получен 1000 процента по закона, коментира още Гебрев.

В тази „организирана престъпна група“ влиза и адвокат Лазар Карадалиев, в чиито офис и дори в дома му точно преди коледните празници миналата година беше реализирана показната акция на специализираната прокуратура, съпроводена с изземването на адвокатските книжа, електронни документи и компютърна техника, който според изричните текстове в Закона за адвокатурата не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване. Тези  „активност“ на държавното обвинение  вдигнa на крак цялата адвокатска гилдия. По това време стотици защитници на правото у нас  подписаха  декларации, с която изискаха  да бъдат назначени проверки за извършените обиски.

Не, че обществото  разбра беше ли  направено нещо в тази посока, но както е добре известно

по казуса отдавна е информирана и Европа...  

Сегашната активност на прокуратурата и на Антикорупционната комисия ,  може би също има своето обяснение. Нека не забравяме, че все още се водят съдебни дела  по отношение на скандалното решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което на практика  тя забрани на фирма „Емко“ да придобие контролния пакет акции от „Дунарит“. Това стана  след като беше принудена  да „ поправи“  решението си от 11 август 2016-а, когато  тя се произнесе , че нотифицираната сделка за придобиване на акции от капитала на "Дунарит" АД не попада в обхвата на чл.24, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията, и на практика разреши придобиването. Това решение тя дълго време защитаваше дори в съдебна зала, когато то беше атакувано от офшорната компания - "Виафот Инвестмънт България" ЕООД . Тема, която „Банкеръ“ е разработвал не един  път.  

Но и сега  ще припомним, че офшорката, която  в продължение на години  мотаеше  делото и продължаваше  да обжалва  предишното решението на КЗК, независимо от факта, че неговият "правен интерес"  беше повече от спорен, е  еднолична собственост на регистрираното на Британските  Вирджински острови дружество  Viafot Limited. Но както „Банкеръ“ е писал, допускането  му като ищец, което беше  меко казано на ръба на закона, по всяка вероятност има нещо общо с влиянието, което има у нас нейният собственик. А както стана ясно от публикуваното  в българското онлайн издание "Биволъ", позоваващо  се на данни от Панамските документи (Panama Papers), крайният бенефициарен  и реален собственик на Viafot ltd. е... адвокатът на  депутата Делян Пеевски - Александър Ангелов. Тук е моментът отново да напомним, че именно "атакуващата" компания на адвоката Ангелов -  "Виафот", отдавна нямаше как да  бъде страна по делото първо  защото самата тя  няма нищо общо с оръжейния бизнес у нас, но беше декларирала...  "намерения"  да влезе на този пазар  след  серията от прехвърляния на вземания от КТБ.  И второ  защото така или иначе тя самата още през 2017-а продаде "вземането"  си от "Дунарит",  което последно се озова  в...  Държавна консолидационна компания, която  пък от своя страна много бързо  получи парите си, след като в края на август 2017-а  "Дунарит" изплати напълно задълженията си.

Всички тези „висящи“ все още съдебни дела, със сигурност притесняват организаторите, за придобиването на „Дунарит“,   но по сценарий,  различен от намеренията  на инак частното оръжейното предприятие за съвместна работа с доказаната в бранша не само у нас но и в чужбина  фирма „Емко“. И може би това е причината днес за пореден път да се търси „под вола теле“ , независимо от перспективите, то да бъде намерено там.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във