Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КПКОНПИ иска над 1 млн. от ректор на университет във Варна

Антикорупционната комисия е внесла иск за конфискация на стойност 1 361 566 лв. срещу проф. Стоян Стоянов, който в момента е заема длъжността – заместник-ректор по финанси и материалната база на Икономически университет във Варна. 

Това съобщи днес комисията, ръководена от Сотир Цацаров. Според съобщението, Стоянов не е подал в срок годишната си имотна декларация. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка.

Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи, посочва комисията.

На днешното си заседание КПКОНПИ е решила да внесе и иск срещу Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". От него се претендира сумата от 174 492. Делото ще се гледа от Окръжния съд в Ямбол. Той е с обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за фонда.

Прокуратурата съобщи за делото срещу Николов през 2017 г. Според обвинението му той е причинил на фонда 19 950 лв. щети, като през 2014 г. сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв. Същевременно във фонда има Дирекция "Връзки с обществеността, протокол и координация", в която работят достатъчно на брой служители, твърди прокуратурата и допълва, че договорът не бил изпълнен, но Николов наредил дружеството да си получи парите. През 2018 г. съдът е върнал делото на прокуратурата. Няма данни какво се е случило след това. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във