Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КПКОНПИ дава Община Варна на прокуратурата заради корупция

С решение на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени на прокуратурата. При поръчката са установени данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности, твърдят от комисията. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР. 

Действията на КПКОНПИ са по сигнал за процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 милиона лева. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативната програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 броя зарядни устройства за тях.

На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха проверка в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица. Снети бяха обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във