Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КПКОНПИ даде на прокуратурата покупката на тестовете за учениците

Пратка щадящи тестове за учениците

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители на доставка на антигенни тестове за учениците, чийто поръчител е здравното министерство. Комисията е изпратила всички материали от проверката на прокуратурата поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

От бившия вече служебен здравен министър Стойчо Кацаров, който ръководеше ведомството по това време, бе изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. 

„БАНКЕРЪ“ цял месец се занимава с темата за скоростните търгове на бързите тестове за ученици и за това кой и как успя да се включи в тридневните маратони за милионните поръчки.  Последната наша публикация бе по повод отстраняването на Димитър Петров като зам.-министър. Именно той беше сред най-активните здравни заместник-министри, когато застъпваше твърдата позиция децата да се върнат в училищата след като вече е „гарантирана“ тяхната безопасност. И настояваше да се създаде организация за тестването им в клас. Споменатата „гаранция“ пък са именно бързите тестове, за които министерството организира суперспешни търгове! На тях "БАНКЕРЪ" посвети четири публикации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във