Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОВАЧКИ СИ ВЗЕМА ТЕЦ БОБОВ ДОЛ ПО ГРАФИК

Близо два месеца след като консорциумът Енергия МК спечели търга за на ТЕЦ Бобов дол, надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри подписания тогава проектодоговор за продажба на централата. Посочената финансова стойност на сделката е 168.4 млн. лв., но в тази сума са включени и обещаните от новия собственик инвестиции. Всъщност Енергия МК, която е част от бизнес империята на един от най-големите инвеститори в българската енергетика Христо Ковачки, купи ТЕЦ Бобов дол точно срещу 100 млн. лева - най-ниската възможна цена, обявена от АП. Причината е, че реален търг с наддаване така и не се проведе. Съвсем според очакванията другият участник, допуснат в надпреварата - Минна компания, която също е свързана със самоковския бизнесмен, отпадна от конкурса, защото..., не щеш ли, в тръжната й документация липсвало платежното нареждане за исканата парична гаранция от 5 млн. лева. Благодарение на този пропуск Ковачки си спести не само средствата за гаранцията, но и поне още 1 млн. лв., колкото беше стъпката за наддаване.
Що се отнася до инвестициите - през следващите пет години те трябва да бъдат най-малко 35 млн. евро, за да може дейността на дружеството да се приведе в съответствие с европейските изисквания за опазването на околната среда. Заради екологични проблеми от началото на тази година бе спрян вторият от трите 210-мегаватови блока на ТЕЦ Бобов дол, а оттам и обявената от раздържавителното ведомство продажна цена бе по-ниска. На практика в момента предприятието работи само първи блок, като от ръководството на електроцентралата обясниха, че третият ще бъде пуснат до броени дни - когато започне ремонтът на 6-и блок в АЕЦ Козлодуй. После обаче отново ще бъде спрян за профилактика.
Освен цитираните инвестиции до края на 2011-а новият собственик ще трябва да изкупува и най-малко по 1.75 млн. тона български въглища годишно. Това условие изглежда доста безсмислено, след като именно Ковачки притежава голяма част от въгледобивните мини в района. Дори самият Консорциум Енергия МК обединява мините Чукурово, Бели брег, Станянци, Ораново, Открит въгледобив и Балкан МК. А като се има предвид, че всеки от блоковете на ТЕЦ Бобов дол изгаря за едно денонощие средно по 5 хил. т въглища, може да сме сигурни, че въпросното изискване ще бъде преизпълнено в пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във