Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОВАЧКИ РЕШАВА КОЙ ЩЕ КУПИ ТЕЦ БОБОВ ДОЛ

Съвсем според предварителните очаквания, ТЕЦ Бобов дол ще стане собственост на Христо Ковачки. Във вторник (29 април) от Агенцията за приватизация съобщиха, че Консорциум Енергия МК АД - София, и Минна компания ЕООД - София, са подали документи за участие в търга за централата, който ще е на 11 юни и е с явно наддаване.
И двете фирми са свързани с Ковачки. Минна компания е собственост на Никифор Вангелов, който притежава и 50% от Въгледобивна компания и е заместник-председател на надзорния съвет на Общинска банка. Според електронната система Дакси той фигурира и в ръководствата на магазините Европа, които са на самоковеца Ковачки. Консорциум Енергия МК пък обединява мините Чукурово, Бели брег, Станянци, Ораново, Открит въгледобив и Балкан МК, които също са на Христо Ковачки. Освен това и Консорциум Енергия МК и Минна компания са регистрирани на един и същ адрес в София - Индустриална зона Орион ул. 3020, N 34.
Документация за участие в търга бяха купили и две гръцки дружества - Сенкап и Дамко Енерджи, а също и белгийската Електрабел - един от кандидатите за закупуване на 49% от бъдещата АЕЦ Белене. Всъщност чрез Сенкап играеше гръцката държавна компания РРС, която през миналата година спечели първата приватизационна процедура за електроцентралата край Бобов дол. Само че тогава АП така и не склони да приключи сделката, независимо от фиксираната цена от над 70 млн. евро.
Сега, при така оформилата се ситуация, такава цена няма как да бъде достигната. Едва ли двете свързани с Христо Ковачки фирми ще наддават една срещу друга и вече е почти сигурно, че ТЕЦ Бобов дол ще бъде продаден на първия кандидат, покрил началната тръжна цена от 100 млн. лева. Самият Ковачки вероятно ще реши кой точно ще е фактическият купувач - Консорциум Енергия МК или Минна компания?
А иначе през седмицата се появих съобщения, че Комисията за защита на конкуренцията е спряла процедурата за концесиониране на пристанище Лом заради жалбата на Бри-Порт - също собственост на Христо Ковачки. Другите участници в търга са Кремиковци Трейд, зад която се твърди, че стоят Васил Божков и Прамод Митал и Интерпорт на Валентин Захариев.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е на мнение, че тръжната комисия е изпълнила перфектно своите задължения, като е направила класация и подготвила становище. Временно съгласувателната процедура обаче ще е спряна до получаването на окончателната позиция на КЗК, която се очаква през юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във