Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ковачки: Нямам нищо общо с горенето на отпадъци

"Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори. Но има два типа бизнес – едни, които обичат повече да говорят, а други - по-малко и накрая се мерят по резултатите." Това заяви бизнесменът и предприемач Христо Ковачки в отговор на поредната доза обвинения, че заради него цената на тока за бизнеса е много висока. Ковачки сподели, че денят му започнал странно, тъй като видял как председателят на КРИБ, ротационен председател на АОБР и собственик на „Нова Броудкастинг Груп” и „Лудогорец” Кирил Домусчиев поискал оставките на ръководствата на Българския енергиен холдинг, на енергийната борса, на енергийния министър заради цената на тока.

"Смятам, че не му е работа на бизнеса да кадрува", каза Ковачки пред БиТиВи. Той обясни, че заради бурята "Киара" в Германия в неделя имало много силен вятър и много слънце и това давало възможност да се произвежда евтин ток, а в България е нямало такива условия. Бизнесменът призова да не се правят заключения за състоянието на българската енергетика на базата на един ден. Той се позова на статистика, според която българският индустриален ток е най-евтин за региона на Югоизточна Европа. А по данни на Евростат за цената на тока за бита тя е почти еднаква с останалите цени в ЕС, само че таксите у нас били ниски. "Политиката на правителството води до ниска цена за битовите потребители", заключи Ковачки, според когото няма как хем токът за домакинствата, хем за индустрията да са евтини.

На въпрос дали спекулира и влияе решаващо на цената на тока за бизнеса, предприемачът отговори: "Не мисля, че аз или някой в България може да направи какъвто и да е монопол". По думите му, всеки може да си купи ток от друга борса – например от Румъния или от Унгария. Само че тези пазари са свързани в борсовия сегмент "В рамките на деня", както и всички други борси, с които си сътрудничим, а съществува още и сегментът "Ден напред", както и централизирания пазар за двустранни договори.

"Ако някой от тези колеги иска да си купи електроенергия от Германия, от другаде, мога да го посъветвам, без никаква комисионна", каза още Ковачки. "Не се страхувам да съм в България, да работя тук, защото ми е родина, не смятам да я напусна", допълни той.

Предприемачът беше категоричен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар на Европа и че трябва да се мине към по-екологичен вариант – природен газ и алтернативни горива, като биомаса и RDF. Но мнението му е, че ако искаме да имаме ток, трябва да опазим ТЕЦ "Марица изток 2" на всяка цена.

Ковачки отрече и да има отношение към бизнеса с горене на отпадъци, като определи за "легенди" твърденията, че много се печели от тази дейност.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във