Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ковачева: КЕВР да отхвърли исканията за по-високи цени на парното

Категорично топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя вече е възразила пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Топлофикациите предлагат драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и не разбирам на какво основание искат подобни цени. Например топлофикацията във Велико Търново иска 71% увеличение, в Бурас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София - 15%", каза Ковачева пред БНТ.

"Смятам, че е абсолютно немотивирано подобно увеличение, още повече, че то не кореспондира с повишеното качество. Смятам, че подобно драстично увеличение в условия, в които хората имат финансови затруднения, по никакъв начин не може да бъде обосновано и очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", добави общественият защитник

Според омбудсмана наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много: "Неудачно е да се променя цената на топлинната енергия само веднъж в годината, при условие че цената на природния газ всеки месец се променя, което означава, че хората или надплащат или пък после трябва да доплащат. Необходима е ревизия на тази наредба."

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" ще поиска природният газ да поскъпне с 20 на сто и един мегаватчас да струва 45 лева и 27 стотинки без такси и налози. По-късно през деня Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи окончателната цена, по която ще се продава синьото гориво през юни. Основната причина за поисканото увеличение са растящите цени на газа на европейските борси. 

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов посочи, че "Топлофикация София" е натрупала нови задължения към доставчика на природен газ в размер на 86 милиона лева. "Това означава, че за последните 5 месеца от началото на годината те са натрупали нови 30 милиона задължения. Поискахме от "Топлофикация София" да предложат план, по който ще изплащат тези задължения. За съжаление не получихме такъв погасителен план. И, вероятно, отново ще пристъпим към предприемане на събиране по съдебен ред", заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във