Банкеръ Weekly

мераци

Котараците пак се облизват за"Белене"

Самуел Реди в средата бе представен през 2012-а като представител на американския кандидат за АЕЦ "Белене".

Странна метаморфоза преживява проектът АЕЦ "Белене". До неотдавна управляващите (вече в оставка) правеха какви ли не опити да пласират оборудването за втората атомна. Стигнаха даже до Иран, но конкретен интерес така и не бе заявен. Но ето че сега ситуацията изведнъж се промени. На първо място, защото получихме разрешение от Европейската комисия да платим на руската "Атомстройекспорт" дължимите около 1.2 млрд. лв. за поръчаното оборудване.  А и на вратата чука друго правителство, което може да се окаже далеч по-благосклонно към ядрената енергетика. 

Случайно или не, всичко тръгна от бившия енергиен министър на БСП  Румен Овчаров, който преди дни заяви, че за АЕЦ "Белене" има  "западен инвеститор, който правителството крие от шест месеца". Овчаров не посочи конкретно име и веднага започнаха интерпретациите по темата. Вестник "24 часа" написа, че голям американски фонд, "свързан с републиканците", е кандидат да купи "Белене". Отлично осведомени източници на вестника дори били виждали писмата до Министерството на енергетиката. В кореспонденцията американците предлагали да платят разходите по строителството и не искали държавна гаранция... Позовавайки се на свои източници, "Труд"  дообогати информацията, че и френските компании "Електрисите дьо Франс" - EDF и "Веолия" също искали да изградят централата. А в интервю за БНР изпълнителният секретар на Българския атомен форум (Булатом) Станислав Георгиев  дори коментира, че за него новината за EDF е по-приемлива просто защото това бил еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока.

"Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране и отлична възможност, стига това да е реалност", каза Георгиев. По думите му подобен кандидат би разрешил трудностите за проекта "Белене", свързани с нестабилност на политическо ниво, а пък причините управляващите да не говорят за двете предложения били свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия. 

Всъщност Георгиев много правилно допуска възможността за разминаване между желаното и реалното. Защото този "театър" с американския инвеститор вече го играхме. През 2012-а също се появи задокеански инвеститор и дори се срещна с тогавашния енергиен министър Делян Добрев и с Комисията по енергетиката. Малцина вече си спомнят името му - "Глобъл пауър консорциум", който се оказа изключително съмнителен и заподозрян, че зад него стоят руски интереси. Той също беше готов да реализира проекта като частен и без държавни гаранции.

Още по-голям сапунен мехур се оказа участието на EDF и "Веолия". Странното е, че след обилно тиражираната информация на "Труд" за френските инвеститори много малко медии намериха за удачно да споменат за официалното опровержение на "Веолия". В което се казваше, че противно на слуховете нямат "нито интерес, нито ангажимент в какъвто и да било проект, свързан с развитието на ядрената енергетика в Република България". 

Според енергийни експерти целта на тази акция е по-скоро да се опипа почвата за нагласите към един евентуален рестарт на "Белене" с вече платените реактори, които ще са собственост на  българската държава. И на този етап далеч по-сериозен кандидат изглежда Китайската национална ядрена корпорация, представители на която проведоха във вторник (6 декември) среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. От правителствената информационна служба цитираха Борисов, който казал, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. И хората от китайската корпорация потвърдили готовността си за участие в реализацията му при подобни условия.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика и разполага с необходимия опит. В дейността й влиза разработването на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори, както и производство на свежо и съхранение на отработено ядрено гориво. В момента тя оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във