Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Костов обвини съда в съпричастност с Лукойл

Лидерът на ДСБ Иван Костов изтъкна, че съдът е този, който възпрепятства проверките в ЛУКойл. Той очаква дълго размотаване на магистратите до излизането на окончателните решения за отнетия лиценз на рафинерията. Това според него на практика означава, че проверката на руския петролен гигант както по съмненията за източване на ДДС и акцизи, така и дали в предприятието укриват данъци, се отлага за неопределено време.
Сега вече не може да бъде направена проверка, защото технологично в Нефтохим влиза суров петрол и излиза преработено гориво и е трудно да се осъществи контролът. Докато при спряно предприятие това можеше точно да се установи, коментира Костов.
Тежки критики срещу магистратите отправи и бившият председател на Върховния административен съд и омбудсман Константин Пенчев. Нищо не става от съдебната система. Магистратите не искат промени, не искат реформи, защото тази ситуация ги устройва напълно, отбеляза той. Пo думите му съдиите се чувстват безнаказани и си правят каквото си искат. Хората са загубили доверието си в съдебната система, а тя е като банковата - без доверие не работи и дори може да се срине, каза още Пенчев. Омбудсманът очаква делото Нефтохим да се проточи повече от година.
В същата посока мисли и шефът на Агенция Митници Ваньо Танов. Той се усъмни, че и до Нова година ЛУКойл Нефтохим ще спази закона и най-сетне ще монтира задължителните датчици за контрол на горивата. Готов съм да се хвана на бас, че делото няма да приключи по-рано от една година, заяви Танов. Митническият шеф не бил оптимист за развоя на събитията, защото сегашното присъствие на митничари в рафинерията не можело да замени електронните уреди. Реално сега няма измерване, а се регистрира това, което е вписано в документите. Но дали отговаря на реалните количества, или не е съвсем, е отделен въпрос, подчерта Танов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във