Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОСТОВ И ОРБАН ПРИЗОВАХА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

Иван Костов и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който бе на официално посещение у нас, призоваха представители на бизнеса от двете страни да инвестират в България. Освен двамата премиера над сто български и унгарски мениджъри на фирми и банкери участваха в бизнесфорума, организиран в голямата зала на унгарското посолство в София. Сред гостите от чужбина бяха представители на компаниите МОЛ, Транс електро, Видеотон, Раба Мотор, Глобус, Тера нова и др.
Искам със съжаление да отбележа, че Унгария е много по-голям инвеститор в Македония, отколкото в България, въпреки че мащабите там са много по-малки - заяви на бизнесфорума Костов. - При това трябва да подчертая, че условията за инвестиции в България вече са много по-подходящи. Навлязохме в период на високи темпове на икономическо развитие. Постигнатият ръст през миналата година беше 5.8%, очакваме през тази година да е между 6.5 и 8 процента. Износът за първото тримесечие на 2001 г. нарасна с 19% в сравнение със същия период на миналата година, когато пък увеличението беше над 20% спрямо предишната. Очакваме висок ръст на производството и експорта на индустриални стоки. Пазарът в България се разширява и развива и това е нормално при инфлацията от един процент.
Може би за да успокои унгарските компании, че парите им няма да потънат у нас, Иван Костов изтъкна, че през миналата година в страната са били привлечени 1.1 млрд. долара чуждестранни инвестиции и че за първото тримесечие на тази година те били повече от очакваното. Според премиера чуждестранните инвестиции у нас през 2001 г. ще са около 1.3-1.4 млрд. долара. Той изрази надежда значителна част от тях да са унгарски.
Министър-председателят запозна участниците във форума с най-привлекателните сектори за инвестиции - строителство на язовири, подмяна на тръбопроводи, изграждане на пътна инфраструктура, туризъм, като не пропусна да отбележи, че за приватизация остават най-скъпите, но и най-апетитни предприятия - енергийните мощности, БТК, Булгартабак, две банки.
Костов бе категоричен, че България ще гарантира успеха на бъдещите инвеститори преди всичко чрез запазване на сегашните ниски цени на основните производствени фактори - електроенергия, топлоенергия, вода, течни горива, природен газ.
Освен представителите на унгарските фирми министър-председателят призова и българските инвеститори да влагат в собствената си страна. Споделих с моя колега Виктор Орбан проблема, който съществува у нас в момента - каза Иван Костов. - Големите фирми и банките изнасят парите си основно в чужбина, най-вече под формата на портфейлни инвестиции в други банки - т.е. в пари, които носят други пари. По този начин България губи по един милиард марки годишно, защото те се инвестират в развитието на чужди икономики, а не в нашата. Орбан ми каза, че в Унгария от три години се провежда политика за демотивиране на износа на капитали и насърчаване на инвестициите в родината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във