Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОРУПЦИЯТА ВРЕДИ НАЙ-МНОГО НА БЕДНИТЕ И БИЗНЕСА

ТЯ ПРОЦЪФТЯВА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОБРАЗОВАНИЕТО, МИТНИЦИТЕ И ПОЛИЦИЯТА


Андрю Воркинг, директор на Световната банка за България, Румъния и Хърватска, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Воркинк, за кои приватизационни сделки Световната банка ще настоява да бъдат приключени най-бързо от новото правителство?
- Нямаме списък от приватизационни сделки. Определено бихме искали да видим края на приватизацията на БТК, защото тя има голям потенциал да осигурява приходи за България. Но телекомуникационната индустрия в световен мащаб се намира в трудно положение. Пазарът не е така добър, както преди. Затова сме наясно, че тази сделка може да отнеме повече време. Въпреки това с нетърпение очакваме да има раздвижване около БТК. Много от останалите приватизационни дейности са задвижени. Работата по ФЕСАЛ 3 (FЕSAL III) - третия заем за преструктуриране на финансовия и производствения сектор, показва, че изпълнението му върви добре. По всяка вероятност през есента ще го променим като нов тип кредит - програмен заем. Затова обаче ще трябва да проведем разговори с новото правителство за неговите планове.

Кои са най-важните условия, които бъдещият кабинет трябва да изпълни, за да сключи ново тригодишно споразумение за финансиране от Световната банка?
- Много важна е реформата в публичната администрация. За това започнахме обсъждания по нея с отиващото си правителство. В четвъртък имах много окуражаващ разговор със Симеон Втори за това, как да подпомогнем новото правителство да разработи антикорупционна стратегия. Това ще е един от най-важните стълбове на реформата през следващите три години.
Цялостната реформа в администрацията включва въпросите за приходите, децентрализацията, публичността, намаляването на лицензионните режими, съдебната реформа, а оттам и подобряването на бизнесклимата в страната. Всички тези мерки са антикорупционни. Световната банка ги залага в икономическия меморандум със страната като крайно необходими за присъединяването й към ЕС. Европейският съюз също е определил като свой приоритет реформата в публичната администрация.
Базирайки се засега на предварителните ми разговори с движението на Симеон Втори, смятам, че новото правителство също ще приеме тази област като водеща в по-нататъшните промени.

В кои сфери, според вас, корупцията е най-силно проявена? И какви конкретни мерки смятате, че трябва да предприеме правителството, за да я намали?
- Първо, за да се приеме план за борба срещу корупцията, трябва да се знае къде се намира тя. Ние помогнахме на много страни да извършат тази диагностика. В България бяха направени няколко диагнози от частни организации като Прозрачност без граници и Център за демократични изследвания. Тяхната работа може да се съчетае с други изследвания, за да се открие къде са проблемите. А те са в здравния сектор, в пътната полиция, в митниците, в образованието (където родител не може да запише детето си в училище, ако не плати подкуп на учител или на директора).
Смятаме, че е важно да се събере цялата информация в тази област и да се използва за разработването на стратегия, която определя какво трябва да се направи най-напред. Това няма да стане за една нощ. Трябва да се прави постепенно. Изготвянето на стратегия изисква да се определят най-проблематичните области за икономиката и за качеството на правораздаването, а след това да се разработят програми за обучение, за съкращаване на лицензионните режими и много други практични подходи, чрез които да се намали корупцията.
Например, ако се изискват десет разрешителни за започване на бизнесдейност - намалете ги до едно разрешително. Това ще съкрати девет възможности за корупция. С новото правителство ще обсъждаме и занапред как бихме могли да си съдействаме в тази насока.

Смятате ли, че корупцията се е превърнала в основна пречка пред развитието на икономиката в страната?
- Корупцията е проблем във всички страни от Източна Европа. Не мисля, че в България тя е много по-висока, отколкото в другите страни от региона. Но корупцията е пречка, защото тя повишава разходите за осъщестяване на бизнес, обезкуражава инвеститорите и вреди на бедните. Те не могат да си позволят да плащат подкупи, за да отидат в болница, и така остават необслужени, дори данъците, които са си платили, да покриват тези услуги. Така че това вреди и на бедните, и на бизнесобществото.

Новото парламентарно мнозинство от НДСВ има намерение да постави митниците под международен контрол. Как ще коментирате това?
- Чувал съм за идеята, която споменавате, но не съм запознат в детайли. Световната банка подготвя проект за търговия и транспорт, чиято цел е да стандартизира митническите процедури между страните, според изискванията на Европейския съюз. Този проект ще помогне да се намали корупцията, защото всяко влизане на ТИР-ове през граница ще се въвежда в компютърната система.

Все пак мислите ли, че надзорът на митниците трябва да се извършва от международна организация, или е по-добре да се прави от българска страна?
- Опитът на Източна Европа показва, че финансирането и подпомагането на митническите дейности, включително и усъвършенстването и компютризирането на митническите процедури, намаляват своеволията при преминаване на границата. Ефект се получава, когато се използват местни служители. Не знам достатъчно за предложението на НДСВ и дали идеята е добра, но други държави съумяха да подобрят митническото обслужване, като приеха да им се окаже съдействие, въведоха ново оборудване и обучение за митническите си служители. Те успяха да го направят по един модерен начин, като същевременно запазиха поемането на отговорността от националните власти.

Ще настоява ли Световната банка да се увеличат цените на топло- и електроенергията в България?
- Ние никога не настояваме за нищо, ние съветваме правителството по определени въпроси.

Тогава какво ще посъветвате да предприеме новото правителство в енергетиката?
- Има конкретни области в енергетиката, които се нуждаят от реформа. През пролетта проведохме много дискусии за новото законодателство с отиващото си правителство. Много бихме желали новият парламент да приеме по-скоро закона за енергетиката. Вярваме, че той ще създаде такъв бизнесклимат, който ще привлече чуждестранни инвестиции за бъдещите енергийни нужди на България. Новият закон ще позволи цените на енергията да бъдат установени на такова равнище, че да покриват разходите за създаването й. На нас ни е известно, че един от проблемите, които има не само България, а много от страните в Източна Европа, е задлъжнялостта. Защото държавните компании например не заплащат електроенергията, която ползват.


Разговора води Мария Чанковa

Facebook logo
Бъдете с нас и във