Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Коронавирусът засегна финансовите резултати на компаниите

Не са много българските компании, които представят месечни данни за дейността си, още по-малко пък правят прогнози. Разнопосочни са финансовите резултати на фирмите в месеците след обявяването на извънредната ситуация у нас. Няма как да не им се отразят ограничителните мерки. Това виждаме в отчетите на тези компании, които месечно представят такива данни.

"Хидравлични елементи и системи" АД

не успя да изпълни прогнозата си за продажбите през месец май тази година. Това се очакваше, тъй като от дружеството бяха съобщили за сериозния спад на поръчките от основни клиенти. През май продажбите са в размер на 2.999 млн. лева, съобщиха от дружеството. В плана бяха предвидени сделки за 3.10 млн. лева. През април дружеството е изпълнило поръчки на клиенти за 4.22 млн. лева.

Фирмата приключва първите пет месеца със спад на продажбите от 20.94% в сравнение със същия период на 2019 година. 

Неокончателният финансов резултат за май тази година е брутна печалба в размер на 84 хил. лева и с натрупване от началото на годината - 2.32 млн. лева. Печалбата за първите пет месеца е с 23.06% по-ниска от началото на 2019 година.

"Хидравлични елементи и системи" АД обявява прогноза за продажбите през юни тази година в размер на 3.76 млн. лева, при което спадът на продажбите с натрупване от началото на годината ще достигне 21.99% в сравнение със същия период на миналата година.

Въпреки обявените резултати второто тримесечие добави още стойност в котировките на "Хидравлични елементи и системи" АД. Вероятно и платеният дивидент изигра роля за това и цените добавиха още 50 стотинки до 3.62 лв. за акция.

"М+С Хидравлик" АД

изпълни прогнозите за дейността си през месец май. Това става видно от публикуваните резултати. Компанията за производство, ремонт и търговия с хидравлични изделия и системи обявява продажби през петия месец в размер на 7.70 млн. лева, а с натрупване от началото на годината те скачат до 45.30 млн. лева, съобщиха от дружеството. Фирмата е експортно-ориентирана и около 84% от продукцията й се изнася директно, а около 10% са клиентите й у нас, които също правят експорт.

Прогнозите на "М+С Хидравлик" АД бяха за приходи от продажби за 7.59 млн. лева и 45.19 млн. лева с натрупване за петте месеца.

Междинната неокончателна брутна печалба за месец май е в размер на 106 хил. лева и общо 5.72 млн. лева от началото на годината.

"М+С Хидравлик" АД обявява прогноза за приходите от продажби през юни от 7.60 млн. лева и 52.90 млн. лева с натрупване от началото на годината.

През 2019-а прогнозите на фирмата за икономически растеж, както и за 2020-а, са били понижени заради силното напрежение в търговията, несигурността за икономическата политика и отслабването на икономическото доверие.

Второто тримесечие преобърна инвеститорските намерения спрямо акциите на "М+С Хидравлик". През май беше гласуван и дивидент. От първия ден на април котировките тръгнаха нагоре и от 5.1122 лв. стигнаха до 6.35 лв. за един брой.

"Българска роза" АД - Карлово

изпълни прогнозите да дейността си през май. Фирмата отчита продажби в размер на 124 хил. лв. и с натрупване от началото на годината 1.34 млн. лева. Очакванията на мениджърите бяха парични постъпления от 120 хил. лв. и с натрупване - общо 1.33 млн. лева.

От "Българска роза" АД обявиха прогнози за продажбите през юни на стойност 320 хил. лв. и общо от началото на годината за 1.68 млн. лева. От дружеството още не са обявили официално тези данни.

Фармацевтичната компания

"Софарма" АД

отчита спад на продажбите на продукция с 5% през юни спрямо същия месец година по-рано. Понижението има и на вътрешния пазар - със 78%, докато при износът на медикаменти фирмата отчита ръст с 59 на сто.

В крайна сметка през първото полугодие на тази година продажбите на продукция се увеличават с 1%, като отново вътрешният пазар дърпа финансовия резултат надолу с намалението си от 19 на сто. Износът обаче отчита увеличение с 13 процента.

От фирмата не дават официално обяснение към резултатите. Анализотарите обаче подсказват, че след вълната от пре запасяване с лекарства през март и началото на април, постепенно постепенно потребителският устрем се е успокоил с въвеждането на ограничетелните мерки и контролирането на разпространението на коронавируса.

През последните години в "Софарма" се вляха "Българска роза - Севтополис" АД от Казанлък, "Медика" АД - Сандански и софийската "Унифарм" АД, което увеличи и разшири асортиментната листа на компанията.

Цената на акция на "Софарма" не отрази ситуацията и между април и юни тя нарасна от 2.798 лв. до 3.12 лв. и 421 млн. лв. пазарна капитализация.

Приходите  от  продажби  на 

"Алтерко"  АД 

за  2020  г.  на  консолидирана  база  ще  надхвърлят първоначално предвижданите нива от 34 млн. лв., съобщиха от  компанията.

За последната една година дъщерната компания на "Алтерко" с фокус върху IoT технологиите – "Алтерко Роботикс" бележи ръст на приходите от 124 процента. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома на компанията привличат все повече  клиенти, като според данни на холдинга, клиент направил веднъж покупка, се връща отново средно пет до седем пъти и закупува още продукти.

Доброто анализиране на ситуацията в разгара на Ковид-19 кризата и изнасянето на производството на компоненти в България, даде възможност на "Алтерко" да осигури непрекъснатост на производството и доставките, което оказа влияние и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на тази година холдингът отчита 140% средногодишен ръст на приходите от продажби спрямо същото тримесечие на 2019-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във