Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Коронавирусът по света: Тадж Махал затвори, "Амазон" набира 100 000 служители

Обобщение на последните новини от глобалната епидемия от коронавирус в света, направи британското издание "Гардиън" :

Тръмп сложи етикета "Китайския вирус" на Covid-19
Американският президент ескалира войната на думите с Пекин, като описа огнището като "вирус на Китай", срещу което Световната здравна организация се обяви против. Китайските държавни медии пък нарекоха коментарите на Тръмп опит за опетняване на Китай.  

Нова Зеландия обявява огромен икономически пакет
Нова Зеландия има само 11 случая на Covid-19, но обяви един от най-големите пакети за финансиране на глава от населението. Тя включва покриване на заплатите за хората, които са длъжни да се самоизолират, но не могат да работят от дома си, или тези, които се грижат за роднини, болни от вируса. Пакетът на Нова Зеландия е 12,1 млрд. долара или 4% от БВП на страната.

Калифорнийците са под карантина 
Сан Франциско и пет други града в Калифорния издадоха заповед за карантина в опит да ограничат разпространението на коронавируса. Считано от днес до 7 април 6,7 милиона жители на Сан Франциско и пет други предградия в окръга Бей - Санта Клара, Сан Матео, Аламида, Марин и Контра Коста, трябва да останат у дома, освен ако не е абсолютно необходимо. На други места в САЩ заповедта бе отложена. 

Франция затвори границите си и заповяда на 100 000 полицаи да ги охраняват
Президентът Еманюел Макрон каза на френските граждани да "ограничат силно движението за следващите 15 дни" и да ограничат социалните си контакти доколкото е възможно. Всеки извън страната ще трябва да представи доказателства за причините си за пътуването, а 100 000 служители на реда ще прилагат карантинни мерки.

ЕС да затвори всички външни граници
Европейският съюз днес затвори всички външни граници за 30 дни, за да ограничи епидемията от коронавирус, въпреки че гражданите на страните от ЕС ще могат да се връщат.

Филипини спират фондовата борса за неопределено време
Търговията с валути и облигации беше прекратена в отговор на коронавируса. Филипинската фондова борса заяви, че затварянето е "за да се гарантира безопасността на служителите и търговците" на фона на по-широко национално затваряне. Също така Южнокорейската борса "Коспи" падна с почти 2,5%, японската борса падна с по-малко от 1%, а австралийската  е с 5,83% по-високо.

Хонконг изисква всички чуждестранни пътници да излязат в двуседмична изолация 
Кари Лам, областният администратор на Хонконг обяви новите карантинни мерки, тъй като през предходните две седмици на територията са регистрирани 57 нови инфекции, 50 от които са внесени. Новите ограничения не се прилагат за пристигащи от континентален Китай, Макао или Тайван.

Бразилските затворници са избягали 
Стотици затворници избягаха от затворите в щата Сао Пауло в югоизточната част на Бразилия в понеделник, тъй като привилегиите им за освобождаване за деня са прекратени, заради огнището на коронавирус. Органът на държавния затвор в Сао Пауло заяви, че не може да каже колко затворници са избягали, но от местните медии говорят за около 1000 души.
 

Amazon ще наеме 100 000 души персонал
Гигантът за онлайн пазаруване Amazon заяви, че ще наеме 100 000 работници за склад и доставка в Съединените щати, за да се справят с нарастването на онлайн поръчките, тъй като много потребители са се обърнали към мрежата, за да задоволят нуждите си по време на епидемията от коронавирус.

Тадж Махал затвори
Индия затвори своя най-важен туристически обект Тадж Махал. Също затвори финансовия център на Мумбай и наредеи на офисите, които не предоставят съществени услуги да работят с 50% по-малко персонал.  Като усилията за контрол на разпространението на коронавируас в Южна Азия продължават да нарастват.

Тайланд и Камбоджа съобщават за нови случаи
Тайланд съобщи за 30 нови случая на коронавирус днес, с което общият им брой е 177, като 70-80% от тях са в Банкок, според здравното министерство. Камбоджа съобщи за 12 нови случая, като общият им брой е 24.

Facebook logo
Бъдете с нас и във