Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Коронакризата срина оборотите в туризма със 71.2 на сто

Индексите на оборота в услугите отбелязват драстичен спад в края на второто тримесечие на годината. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт. Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите "Транспорт, складиране и пощи", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и "Други бизнес услуги". Основната причина за това са последиците от разпространението на коронавируса и въведените противоепидемични мерки през тези месеци.

При "Други бизнес услуги" се наблюдава намаление спрямо първото тримесечие при всички дейности, като най-голям спад е отчетен при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 71.2%, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 30.9 на сто. Няма как да е по-различно след като през първото тримесечие на тази година 490 700 български граждани са направили туристически пътувания - в страната и в чужбина, а през второто тримесечие те са били 447 200. А освен това те са пребивавали в туристически обекти от по-ниска категория - къщи за гости, дву- и тризвездни хотели или в по-малките черноморски градчета, където цените също са по-ниски. Статистиката също отчете голям спад в нощувките в луксозни хотели. Затова и големите  курорти са празни, а в малките градчета по Черноморието има повече туристи. 

На годишна база спадовете са още по-драстични.

При "Други бизнес услуги" понижение спрямо второто тримесечие на миналата година се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при отново при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 94.6 процента. 

Случилото се е логично предвид факта, че през второто тримесечие на 2020 г. по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната общо 447 200 български граждани са направили туристически пътувания. В сравнение със същото тримесечие на миналата година общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години намалява с 63.3%, като по-малко са както пътувалите в страната - с 55.1%, така и  пътувалите в чужбина - с 86.9 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във