Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Корейски автолидер ще се сдобие с два завода в България

снимка: Министерство на икономиката

Корейски компании от автомобилния сектор проявяват интерес за инвестиции в България. Компания лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват. Това съобщи Министерството на икономиката след заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране - първото от седем години насам, което се проведе в Сеул. 

"Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната", посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от ведомствения пресцентър. 

Борисов договори провеждането на съвместен бизнес форум с Ким Джундонг - заместник-председател на Корейската търговско-промишлена палата (КСCI), която е най-мащабната икономическа организация в Корея. Двамата се разбраха  делегация от корейски фирми от различни сектори да посети България с цел създаване на контакти и реализиране на съвместни проекти.

Очаква се следващото заседание на комитета да се проведе в България през идната година. По време на посещението на делегацията в Сеул от корейска страна беше представен току-що подписан търговски договор, съгласно който ще бъде гарантиран износ за региона на продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 30 млн. щ. долара.

Заместник-министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Канг Минг Сусе и българският му колега се обединиха около мнението, че има сериозен потенциал за увеличаване на стокообмена и дискутираха  засилване на икономическите отношения между двете страни. Зам.-министър Борисов подчерта, че за първите шест месеца  на тази година  двустранната търговия нараства и е на стойност 134.7 млн. щ.д., отбелязвайки 80 % увеличение спрямо същия период на 2017 г. По думите му страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти в България, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. "По отношение на българския износ считаме, че потенциал за разширяване на експорта ни за Корея имат стоки като етерични масла и продукти от роза, вино, фармацевтични и козметични продукти, хранителни и софтуерни продукти", допълни той. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

Икономическият заместник-министър проведе среща и със заместник – министъра на външните работи на Република Корея Юум Канг-Хион, на която изтъкна че Корея е стратегически икономически партньор в източноазиатския регион и посочи, че ще бъде насърчено по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във