Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще проучва проекти за модернизация на сектора

Министъра на енергетиката Александър Николов /вдясно/ и изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов подписа меморандума за разбирателство.

Министерството на енергетиката и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подписаха меморандум за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор. Подписите си под документа поставиха министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов. На подписването присъства и Куинто Ди Фердинандо, главен оперативен директор на топлоелектрическата дивизия на „КонтурГлобал“.

Компанията притежава втората по големина въглищна централа в България. Тя ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. „КонтурГлобал“ ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация.

Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 година. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума.

Централите в комплекса „Марица Изток” са ключови за енергийната сигурност на страната. Те ще имат важна роля и в периода на преход към декарбонизация. В този смисъл, експертизата, която те предоставят на българската държава има важно значение за постигане на целите, свързани с европейската Зелена сделка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във