Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Консултативен съвет към МОН ще търси кадри за икономиката

Министърът на образованието Красимир Вълчев и ръководството на Асоциацията на организациите на българските работодатели са постигнали на среща днес съгласие до месец към Министерството да започне работа Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса. Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Председателят на АИКБ Васил Велев е посочил, че само в сферата на мехатрониката липсват над 17 000 специалисти. Най-търсени от бизнеса в момента са машинни и електро инженери, енергетици, както и оператори на машини, стругари, шлосери, заварчици, които са със средно образование. От името на работодателите Велев апелирал за по-бързото приемане на списъка на защитени професии, който се чака от 2014 година. Друг проблем е, че и малкото завършили от посочените специалности търсят по-добра реализация в чужбина. 

Работодателите са настоявали да се приемат икономически механизми и стимули, като например целеви държавни стипендии, за привличане на младите хора към дефицитни специалности в средното професионално и във висшето образование у нас. Предложени са били и икономически стимули, като опрощаване на кредити, такси и стипендии за реализация в страната. 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов е настоял при предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приносът на всеки учител, да се поставят критерии като "по-доброто представяне на учещите при външното оценяване" и след това да се увеличава конкретната учителска заплата. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във