Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Консултанти давят "Напоителни системи"

Вместо да се заеме сериозно със забавените директни пращания за фермерите, които заплашват с протести, служебният министър на земеделието Христо Бозуков здраво е хванал метлата и разчиства началниците в подопечните му дружества. След, меко казано, спорните му действия в  Изпълнителната агенция по горите, където директорът Тони Кръстев беше заменен с Григор Гогов,  управлявал ведомството по времето на Пламен Орешарски, на мушката му попадна и ръководството на "Напоителни системи". Там пък досегашната директорка Галя Панайотова беше заменена с... бившата фолк певица Снежина Динева.

Бозуков всячески се старае да разсее

съмненията за политически чистки

но нещата сякаш не му се получават. Той обясни смяната във водното дружество, което е на прага на фалита, с "получени сигнали и установени нередности в работата", както и че там се разходвали средства... "като пир по време на чума". Министърът обаче пропусна да съобщи, че не друг, а отстраненото от него ръководство - в лицето на Галина Панайотова, е сезирало в края на миналата година за открити финансови нарушения в периода 2014-2015 година. И по този сигнал преди месец специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу висши служители на "Напоителни системи" ЕАД.

Подаденият сигнал се основава на доклада на вътрешния одит в земеделското министерство от 9 декември  2016-а, с който в. "БАНКЕРЪ" разполага. От него се разбира, че само за времето от януари 2014-а до декември 2015-а, когато изпълнителни директори са били Димитър Иванов (от 19 юли 2013 до 19 ноември 2014-а) и Ивайло Първанов (от 20 ноември 2014 до 24 юни 2016-а),

са сключени договори за юридически услуги на обща стойност 790 352.55 лева

Най-големите суми през 2014-а са отишли в адвокатското дружество "Димитров и Пелов" (собственост на Явор Димитров и Димитър Пелов). То е подписало с държавното предприятие девет контракта за услуги в размер на 177 127.65 лева. Според одита предметът им в доста от пунктовете се припокрива с друг договор, сключен с адвокат Димитрия Голева за защита на интересите на "Напоителни системи" срещу 88 756 лева.

В компанията на тези адвокати същата година попада и Мария Димова. Тя пък е получавала възнаграждения за правна защита на обща стойност 56 069.41 лева.

През 2015-а харчовете за юристи нарастват значително. Адвокатското дружество "Димов и Любенова" (собственост на Станислав Димов и Силвия Любенова) сключва с държавната компания 49 договора. По-голямата част от тях са формулирани "за правна защита и съдействие" и са на обща  стойност 290 952 лв. без ДДС. Но според одиторите анализи за свършената работа в повечето случаи липсват. Тоест не е ясно за какво точно са плащани тези пари. Нещо повече, забележката на проверяващите конкретно за договора "за изготвяне на правен анализ на вещноправния статут на енергийните съоръжения на "Напоителни системи" (№ Д-53-598-127 от 3 август 2015-а) на стойност 19 870 лв. без ДДС е, че държавната компания разполага с достатъчно персонал и може сама да се справи с голяма част от дейностите, възложени като консултантски услуги на външни фирми. Казано с други думи, от една страна, централното управление на водното дружество има назначени четирима юристи, осем инженери, осем счетоводители и финансисти и четирима специалисти в Дирекция "Собственост и наеми", които получават заплати, а от друга, част от тяхната работа се върши от външни консултанти срещу десетки хиляди левове.

Очевидно общуването с такива консултанти

е било от изключителна важност, след като наред с адвокатските кантори и отделни юристи "Напоителни системи" са решили да "разширят" обхвата им и с "Европул кънсалтинг" ООД на Асен и Румен Ангелови. Те дори са получили авансово сумата за поръчания им правен анализ в размер на 19 хил. лв. без ДДС. Същите собственици са консултирали ръководството на "Напоителни системи" и през 2015-а чрез друга своя фирма "Левъл Ейч" ООД. Този им контракт е бил за предоставяне на  услуги в областта на "човешките ресурси" и е на стойност 19 500 лв. без ДДС.

Любопитното е

че парите пак са били изплатени авансово.

По всичко личи, че поради някакви си причини и осемте счетоводители и финансисти са били сериозно затруднени, та се е наложило срещу 16 800 лв. през 2015-а да бъде подписан консултантски договор "за данъчни и счетоводни консултации" с "Розита груп" ЕООД, собственост на Таня Велева. Според официалната регистрация на това частно дружество то е създадено през 2014-а с 500 лв. капитал и предметът му на дейност е: директен маркетинг, реклама по вътрешно- и външнотърговска дейност; наемане на недвижими имоти и получаване на други вещни права върху тях; строителство на промишлени съоръжения, заводи и фабрики в собствена земя или чрез отстъпено право на строеж върху чужда земя; придобиване право на собственост върху машини, съоръжения и фабрики; производство, пакетиране и обработка на промишлени и селскостопански стоки; извършване на производствени и технически услуги на дружества и лица; работа на ишлеме; отдаване краткосрочно или дългосрочно на машини, съоръжения или промишлени обекти под наем на други лица или дружества, както и извършване на всяка друга стопанска дейност, която не е изрично забранена от действащото в страната ни законодателство"...?!

Според доклада на одиторите от представените документи за този договор не може да се установи

с какви точно консултации е била полезна

въпросната "Розита груп".

Още по-любопитни са два контракта за реклама, подписани с "Бизнес справочник Струма" ЕООД, собственост на Кирил Златков. Те са на обща стойност 48 000 лв., които са платени за няколко рекламни карета. По същия начин - без конкурс по Закона за обществените поръчки - е избрана и фирмата, която е осигурявала охраната на единия от входовете на дружеството (според договора - на десния, а кой е бил на левия - не е известно). Фаворитът в случая е столичното "Асо Панема" ООД, собственост на Мария и Неофит Павлови. То е подписало договор на 8 май 2015-а и до края на годината е получило близо 30 хил. лева.

Всички тези разходи са правени във време, когато държавното предприятие на практика е във финансов колапс - официално регистрираната му загуба за 2014-а е 6.421 млн. лв., а за 2015-а - 4.284 млн. лева.

Странно при цялата ситуация е защо министър Бозуков реши да отстрани именно човека, подал сигнала за нарушенията. Нелогично звучи мотивът му, че Панайотова е освободена, "за да се осигури безпристрастно и пълно съдействие на органите на досъдебното производство". Как тя би попречила на "безпристрастността", след като сама е "ударила камбаната"? И дали този ход на агроминистъра няма нещо общо с факта, че бившата фолкпевица Динева е била освободена точно от Галина Панайотова от длъжността директор на Административноправна дирекция? Динева завежда трудовоправно дело, което успява да спечели на първа инстанция в началото на годината. Мотивите на съда са, че е освободена по член, засягащ само членовете на ръководството на компанията, какъвто тя не била. Така или иначе

някои факти от доклада на одиторите навеждат на мисълта

че е имала по-особен статут в "Напоителни системи". Проверяващите например посочват четири заповеди за командировки през втората половина на 2015-а, според които на Снежина Динева са изплащани разходи за нощувки, надвишаващи значително разрешените от закона 100 лева. По една от тях е изплатена сумата от 1331.53 лв. за тридневна командировка, като дадените за нощувки пари са с 951.53 лв. повече, смятат експертите. Кой държавен служител може да си позволи такива "екстри"? И как е възможно точно директорът на Административноправната дирекция да е "пропуснала" информацията за всички подписвани консултантски договори?

Впрочем, големият въпрос е дали това е човекът, способен да се справи с подводните камъни в "Напоителни системи"?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във