Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Консулските служби на България в Русия приемат вече документи на визи

Българските консулски служби на територията на Руската федерация вече приемат документи и издават визи за руски граждани. За това съобщава ТАСС след запитване в българското Министерство на външните работи.

"Компанията VFS Global,  която обединява 59 визови центрове в Русия, също приема документи за издаване на български визи, като тя е уведомена за това и през миналата седмица, и сега отново", поясняват от министерството в своето съобщение.

"Не отговаря на истината разпространената информация за това, че нашето консулство в Москва ще започне да приема документи за издаване на визи не по-рано от 17 май",  подчертават от българското Министерство на външните работи.

По-рано в интервю за ТАСС вицепремиерът и министър на туризма на България в оставка Марияна Николова заяви, че страната ни е отворила своите граници за руснаци, ваксинирани със "Спутником V". Тя е уточнила, че консулските служби на България и визовите центрове ще възобновят работа на територията на Русия веднага след великденските празници - от 5 май, а съгласуването на регулярните и чартърни полети между двете страни засега продължават.

"Наша най-важна задача в настоящия момент е да възстановим двустранния туристопоток, който пострада изключително много от глобалната пандемия от Ковид-19", обясни министър Николова в края на април.  Тя поясни още, че е осъществен голям напредък по отношение на ваксинирането на туристическия бранш. По думите ѝ нито един турист у нас - и български, и чуждестранен, не се е разболял от Ковид-19 от началото на пандемията, и това ни дава огромни надежди, че можем да имаме спокойно и безопасно лято.

Българското посолство в Москва е организирало среща на 29 април с всички акредитирани туроператори, работещи за дестинация България, на която своевременно са били информирани за изискванията за пътуване. 

Руският пазар е един от най-важните за българските хотелиери. Например, през 2019 г. броят на руските туристи посетили България е бил 450 116 души, като Русия заема тогава осмо място по брой посещения.

Българските туристически фирми многократно през годините поставят въпроса за издаването на визи за руснаци. Страната ни изостава в сравнение със съседните балкански страни - Гърция и Турция, в които документът се издава на самата граница преди влизане или се издават многократни визи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във