Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Конституционният съд обърна джобовете на Столичната община

Все по-абсурдна става ситуацията около Южния парк след отмяната на забраната за  застрояването на частните  имоти на територията му.

Тази седмица се поразшумя за акта на Конституционният съд, който в края на миналата година дефинитивно „отсвири“ така наречения 15-годишен мораториум за строителство, въведен, за да се защити целостта на парковете, в които има частни парцели. От цялата работа Столичната община се озова в смешно и крайно незавидно положение. Сега тя или трябва да изкупи стотината частни терена, разположени на територията на Южния парк, за да го запази в сегашния му вид, или да започне да издава разрешителни за строеж.  

Тази "бомба" със закъснител бе заредена преди близо три десетилетия (през 90-те години ) с възстановяването на  собствеността върху почти 200 дка от парка , което е близо една пета от цялата му територия от 110 хектара. Това е времето, когато съвсем резонно наследниците на бившите собственици на ливади в землището на село Драгалевци, се втурват да се възползват от влизащите в сила (набързо сътворени от новото демократично Народното събрание) реституционни закони.

Министерството на земеделието пък, чрез съответните си служби, започна да издава масово удостоверения за собственост върху тези терени, без изобщо някой да си е направил труда прецизно да провери дали нива № 5, например, след 45 години "народна власт" вече не е нива, а парк и то в урбанизирана територия....

Съществен момент е също, че при тогавашното урбулешко връщане на земите общ устройствен план на столицата не е съществувал. Пък и на никой не му е дошло на ума да преценява какви безумства могат да бъдат сътворени от друга масова практика от тези години – тази на частичните изменения на устройствени планове "на парче".

През 2009-та най-сетне беше приет нов Общ устройствен план на града, който обаче даваше възможности на територията на парка да изникнат различни строежи, макар и доста ограничени откъм застроителен статут - някои от частните терени в парка попадат в т.нар. зони за спорт и атракции, в които параметрите на застрояване са ограничени. Но други придобиват по-облекчен режим на застрояване, като например смесена многофункционална зона.

Именно на десетките скандали около статута на различните терени в парка се дължи „гениалната“, но противоконституционна (както се оказва днес) мисъл за налагането на въпросния мораториум. И бомбата, която представлява тази инфантилна юридическа приумица на столичните общинари, започва да цъка. Колкото до кметството, то вместо през всичките тези години да започне да заделя средства за поетапното отчуждаване на тези терени, днес се оказва изправено до стената -  да намери отнякъде и да плати по груби сметки близо 200 млн.лева.

Сега общината няма как да прехвърли вината за създалата се ситуация на конституционните съдии. Докато е действала забраната за строителство, е имала достатъчно време да направи необходимото и да отчужди проблемните парцели, но не го е направила. Прибирала е обаче десетки хиляди левове като данъци от техните собственици.

На практика точно поведението на общинарите е дало основание  на конституционните съдии да се произнесат категорично – собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си. Както казва кметът на столичния район Триадица Димитър Божилов: „След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване или иначе казано за придобиване на доста, доста по-ниска цена са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари. И то не малко. Защото 100 -те обекта в Южен парк са една от най-атрактивните зони в столицата и естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи“.  

Всъщност едва ли някой в кметството се е разтревожил особено от сътворената глупост. Нали пак ще се харчат нашите пари, на данъкоплатците.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във