Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Консолидационната компания срещу Петков за оставките на борда

Държавната консолидационна компания отказа да се съобрази с приципала си - министърът на икономиката Кирил Петков, който поиска оставката на борда на директорите й, както и освобождаването на ръководителите на дъщерното й дружество ВМЗ "Сопот".

В писмена позиция от ДКК заявиха, че Петков няма право да назначава еднолично извън установената процедура управителните органи на компанията и на дъщерните ѝ дружества.

Според борда на държавната фирма "Управителните органи на ДКК ЕАД и дъщерните му дружества могат да се назначават единствено чрез специална процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане. В този смисъл министърът на икономиката, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да взима подобни решения еднолично и извън установената процедура."

Битка за преструктурирането на ДКК

Неотдавна Кирил Петков обяви плановете си да извади редица фирми от шапката на Държавната консолидационна компания. Неговата идея е от държавната фирма да бъдат извадени дъщерните й дружества "Монтажи", което да мине на пряко подчинение на Министерството на икономиката, а "Еко Антрацит" и "Екоинжгенеринг - РМ" - под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Другият план на Петков бе  язовирите, чийто ремонт се финансира през ДКК с 630 млн. лв., да преминат към Министерството на земеделието.

От Консолидационната компания обаче оспорват и тези планове на икономическия министър. В позицията им се посочва следното: "По отношение на намеренията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на факта, че съществуването на ДКК ЕАД като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим Съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент."

"За съжаление обаче нестабилната политическа обстановка в страната и потенциалната възможност дори за нови предсрочни избори не може да гарантира, че той ще остане министър на икономиката и в бъдещи кабинети. Това създава сериозен риск дейността на предприятия, важни за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на зависимост от решенията на последователни политически кабинети с различни цели и платформи", е аргументът на ДКК.

ИТН извика Кирил Петков в парламента, но не стигна време

В рамките на парламентарния контрол в петък (20 август), министърът на икономиката Кирил Петков трябваше да отговаря на депутатски въпроси за ВМЗ - Сопот и Държавната консолидационна компания. Темата за ВМЗ-Сопот е поставена от депутатите от "Има такъв народ" Лъчезар Бакърджиев и Пламен Данаилов. Заседанието на парламента бе прекратено преди да се стигне до въпросите към Кирил Петков.

Междувременно стана ясно, че се очаква решение от синдикатите дали да не започнат протестни действия с искането да се освободи борда на консолидационната компания и оръжейното дружество да бъде извадено от нея.

"Не можем да имаме проблем с язовирите, правителствени комплекси по 190 милиона и във ВМЗ да имаме такива лоши резултати и в последния момент да казваме: Тази държавна компания си върши работата. Ами не. Както в бизнеса, когато не се справиш, трябва да си ходиш", коментира в четвъртък министърът на икономиката в служебното правителство.

 

*Статията е обновена 14.16 часа на 20 август

Facebook logo
Бъдете с нас и във