Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Консолидационната компания смекчи тона към Кирил Петков

Държавната консолидационна компания смекчи тона към икономическия министър и принципал на дружеството Кирил Петков, след като в петък Петков издаде протоколи за освобождаването на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор и отне достъпа му до помещенията и активите на дружеството.

По-късно в своя позиция ДКК заяви, че ще освободи четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот и открива процедура за назначаване на нови членове на борда -  един независим и трима представители на държавата.

"Моля да имате предвид, че ДКК, макар да е политически независима, много разчита на активното взаимодействие и диалог със своя принципал в лицето на министъра на икономиката. От своя страна министър Кирил Петков може да разчита на добросъвестното отношение на ДКК към препоръките му и законовите му правомощия като принципал", се казва в съобщението, цитирано от БНТ.

На 19 август ДКК излезе с позиция, чийто тон бе доста по-твърд към Кирил Петков. Тогава от държавното дружество застъпваха тезата, че министърът на икономиката няма законово право да назначава или уволнява бордовете на ДКК и на нейните дъщерни дружества.

Нещо повече - Консолидационната компания се позоваваше на "нестабилната политическа обстановка", която не давала гаранции, че Петков ще се задържи на поста икономически министър: "...нестабилната политическа обстановка в страната и потенциалната възможност дори за нови предсрочни избори не може да гарантира, че той ще остане министър на икономиката и в бъдещи кабинети. Това създава сериозен риск дейността на предприятия, важни за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на зависимост от решенията на последователни политически кабинети с различни цели и платформи". 

Промените в ръководството на ДКК дават по-сериозни шансове на Кирил Петков да завърши и плановете си за преструктурирането на дружеството. Петков иска от държавната фирма да бъдат извадени дъщерните й дружества "Монтажи", което да мине на пряко подчинение на Министерството на икономиката, а "Еко Антрацит" и "Екоинжгенеринг - РМ" - под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Другият план на Петков е язовирите, чийто ремонт се финансира през ДКК с 630 млн. лв., да преминат към Министерството на земеделието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във