Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Конюнктурата прегази Антон Салджийски

Правителството разчиства терена за приватизация на заводите от военно промишления комплекс. Този извод веднага изпълзя в публичното пространство след изненадващото отстраняване на директора на Кинтекс Антон Салджийски от тази длъжност през седмицата. Той оглавява държавната фирма от близо 15 години (с кратки прекъсвания в различни периоди). Сегашната заповед за уволнение е на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. И както напоследък се случва по върховете на държавата, и тя стигна до получателя си като писмо, изпратено с куриер.


Слуховете за неговото отстраняване

вървяха сред търговците на оръжие вече почти месец, но част от тях допреди дни не бяха убедени, че тази смяна в крайна сметка ще бъде направена.


Оръжейни търговци със стабилни позиции в този бизнес смятат, че този кадрови ход е назрял отдавна. Според тях Салджийски довел дружеството, което в миналото носеше милиони щатски долари печалби на ръба на фалита.


Но все още предпочитат да не бъдат цитирани имената им, тъй като не се знае кога ще го върнат на този пост, каза пред в. БАНКЕРЪ един от оръжейните търговци. Според някои от тях той винаги успявал да мотивира управляващите и да ги убеди, че е незаменим професионалист...


Явно това твърдение не е произволно, ако си припомним


странните решения на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков

В началото на 2011-а, докато упражняваше правата на държавата като едноличен собственик в Кинтекс, той уволни Салджийски без обяснения и постави на негово място един от директорите на кантори Владимир Дичев. Осем месеца по-късно обаче тихомълком го възстанови на поста без каквито и да е обяснения.


Вярно е, че при предишното уволнение на Салджийски недоволни от решението на Трайков бяха хората от сдружение Българска отбранителна индустрия. Тогава те изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане министърът да преразгледа решението си. За по-голяма авторитетност в прошението беше изтъкнато, че членове му формират средногодишен оборот от 400 млн. лв. и осигуряват заетост на над 20 хил. души.


Справка в информационната система Дакси показва, че сдружението има административен адрес в София и се управлява от Стефан Воденичаров, от Николай Ибушев (един от управляващите на Арсенал 2000, чиято собственост е потънала дълбоко в офшорни компании) и Петьо Милков от варненското акционерно дружество Черно море. Но посоченият в регистъра телефон се оказа на частно лице, което няма нищо общо със сдружението.


Опитахме се да се свържем и с Ибушев в Стара Загора и с Милков във Варна, за да разберем дали и този път сдружението ще застане зад Салджийски, оставихме координатите си на съответната секретарка, но до редакционното приключване на броя не успяхме да установим връзка.


Поискахме и официалното становище от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да разберем, мотивите на министър Добрев за направената смяна. От пресцентъра ни съобщиха, че решение за смяната на борда на директорите е взето на 13 юли и отново за изпълнителен директор е избран назначеният и по-късно отстранен от министър Трайков - Владимир Дичев. Мотивите за отстраняването на Салджийски били продиктувани единствено от желание за активизиране на дейността на държавното дружество и по-сериозното му участие на международните пазари, обясниха пред в. БАНКЕРЪ хора от икономическото ведомство.


Коментарите около отстраняването на Салджийски междувременно набираха скорост сред браншовиците. Едната линия в тях бе, че най-сетне правителството е разбрало


какви ги върши шефът на Кинтекс

Пред наш репортер един от оръжейниците очерта следната схема за източване на държавното дружество: Идва купувач, най-често арабин, и носи списък с изделия, която иска да закупи от нашите заводи. Салджийски урежда две-три позиции от списъка, които се вземат от България, но за другите го препраща при свои контрагенти примерно в Украйна. След това, естествено, прибира космически комисиони, но в собствения си джоб...


Друг изкушен в темата пък дава друг модел за печалба на гърба на държавата, чрез който може да бъде осребрен мениджърският пост.


Чужд търговец пристига, за да спазари Nна брой калашници например. Производствената им цена в Арсенал е около 300 щ. долара. Сделката обаче не минава директно през държавната Кинтекс, а в повечето случаи чрез посочена офшорна компания. От разликата между цената на производителя и договорената с купувача, която обикновено е поне 100 щ. долара, държавното търговско дружество получава... пет. Другото остава в сметките на съответната офшорка. И това ако не е източване на държавата, здраве му кажи, възмущава се човекът, с когото разговаряме. Според него не е нормално едно търговско дружество от оръжейния бранш да отчита


годишна печалба, колкото една баничарница на кьоше...

Специалисти казват, че е недопустимо, ако не е и смешно, правителството да се хвали, че в края на май (по време на международната изложба за отбранителна техника Хемус) Салджийски довел до успешен край сделка за 36 млн. евро за специализирана техника за Алжир, а се очаквало финализирането и на още един договор - за 55 млн. евро. В тази търговия това са смешни суми, коментират специалисти. Що се отнася до другите хвалби - че за 2011-а Кинтекс е изнесла продукция за 49 млн. долара основно за Алжир, Индия и Бангладеш - справката в Търговския регистър показва, че печалбата на дружеството е била 5.02 млн. лв., което иде да докаже, че държавният търговец не работи като такъв, а единствено като комисионер, нападат модела на управление на държавната компания конкуренти от този бранш. Да не говорим, че официално не се споменава фактът, че в сравнение с 2010-а продажбите й са паднали с около 16 млн. лева.


Разбира се, има логично обяснение за този срив в продажбите на държавното дружество: всички останали оръжейни заводи в България вече имат лицензи за износ и все по-рядко ползват посредничество на държавната фирма. Доколко това обаче е единствената причина за слабите показатели на компанията, никой не се наема да каже категорично.


Икономическото ведомство засега не съобщава дали в дружеството ще бъде назначена проверка, но обещаха да ни уведомят, ако се предприемат такива действия.


Все пак, за да разберем дали това, което ни разказаха оръжейните търговци не е просто охулване от конкуренти, а практика, потърсихме един от пионерите в тази търговия - бившия директор на Кинтекс и Тератон, бизнесменат Младен Мутафчийски. Пред представител на в. БАНКЕРЪ Мутафчийски уточни, че отдавна не е в този бизнес и не може да коментира категорично какво се е случвало в Кинтекс, но не отрече , че е чувал за подобни схеми, ползвани за източване на държавното търговско дружество. Не познавам Салджийски и не съм работил с него, така че ми е трудно да дам оценка за работата му - каза бившият оръжеен търговец. - Що се отнася до това, което са ви разказали хора, които и днес работят в този бранш за схемите за източване на компанията, то те са известни едва ли не от десетилетия. Така че е възможно да са ползвани, но може и да не са. Но убедено мога да кажа, че навремето (преди 15-20 години) Кинтекс сключваше договори за милиарди долари, а печалбите му надхвърляха стотици милиони. Вярно е, че тогава все още изнасяхме военна продукция за страни от бившия вече Варшавски договор и други приятелски страни, и поръчките бяха огромни. Доколкото имам информация сега предприятията от военно промишления комплекс са в доста окаяно състояние и имат нужда от сериозни инвестиции. А и сега производителите вече имат собствени лицензи за този вид търговия, така че не се налага всички сделки да минават през Кинтекс...


Досега наблюдатели на процесите в оръжейната индустрия и търговия отговарят положително и на въпроса ни има ли връзка между отстраняването на Салджийски и обявената приватизация на ВМЗ - Сопот. Нека припомним, че правителството на Станишев имаше идея Кинтекс да бъде продадено в пакет с Вазовските машиностроителни заводи. Нещо повече, чухме и теория как Кинтекс можел да наклони везните в полза на някой кандидат, като насочи поръчки към него, и по този начин цената на ВМЗ щяла да падне. Как ще се развие ситуацията и какъв модел на приватизация на военната ни индустрия предстои да разберем.


nbsp;


nbsp;


Бившият министър на отбраната Николай Свинаров пред в. БАНКЕРЪ:


Отстраняването на Антон Салджийски е, от една страна, изненадваща новина, но, от друга, е донякъде логично. В него могат да се съзрат бъдещи решения на правителството, които касаят цялата военна индустрия у нас.


Военнопромишленият комплекс е в тежко състояние от години и това не е новина. Компаниите в този сектор отдавна не могат да се справят с конкуренцията на пазара и производствата им трябва да преминат на принципно нова основа, съобразена с натовските изисквания. Това от своя страна пък изисква сериозни инвестиции, които държавата в момента не може да си позволи да направи. Възможният изход от тази ситуация е приватизацията на дружествата от този сектор, като се почне от Терем и се стигне до ВМЗ Сопот. Това е начинът технологичното оборудване, което е от времето преди революцията, да бъде подменено изцяло. Поне от десет години насам нашите оръжейни търговци не продават новопроизведена продукция, а по-скоро старо въоръжение на българската армия, което вече е с отпаднала необходимост.


Без да съм запознат с детайли от състоянието на индустрията през последните години, смятам, че ако действително правителството има намерение да тръгне към приватизация на дружествата от сектора, съвсем нормално е да бъде направена и смяна на хората, които ръководят тази промишленост. И независимо, че Кинтекс е търговско дружество, ръководството му има пряка връзка с производствените предприятия. В този случай е задължително да има добри контакти с всички тях, за да може подготовката на бъдещата приватизация да мине спокойно и без трусове.


Що се отнася до недоволството на сдружението Българска отбранителна индустрия, което при предишното му отстраняване настоя за преразглеждане на решението на икономическото министерство за смяната на директора на Кинтекс Антон Салджийски, това също е нормално, тъй като тези хора са работили с него и няма нищо по-резонно от това да го защитят.Facebook logo
Бъдете с нас и във