Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Конфиндустрия България ще рекламира Пловдив като място за инвестиции

Част от сдружението са както големи групи като „УниКредит Булбанк“, „Дженерали“, „Мапеи“, малките и средни италиански предприятия, решили да работят в България, както и български фирми, които активно партнират с Италия.

Най-голямото сдружение на италианския бизнес у нас се ангажира да рекламира Пловдив като едно от най-добрите места за инвестиции в България, като привлекателно място за живот с богата история и култура. Това съобщиха от общината след срещата на новоизбрания председател на Конфиндустрия България Роберто Санторели със заместник-кмета по екология и здравеопазване Анести Тимчев. От италианска страна в разговорите участваха също зам.-председателят Маурицио Парусо, който отговаря за направление „Устойчиво развитие и околна среда“ и директорът на сдружението Мила Ненова.

„Задачата на моя мандат е да утвърдим чудесните партньорски отношения с Община Пловдив и да дискутираме как да стимулираме интереса на потенциалните инвеститори в града и региона“, е казал Роберто Санторели. Конфиндустрия България включва близо 250 предприятия и отчита предприемаческа дейност, която възлиза на общо 2 млрд. евро преки инвестиции, продажби на стойност 1.75  млрд. евро и над 30 000 работни места.  Част от сдружението са както големи групи като „УниКредит Булбанк“, „Дженерали“, „Мапеи“, малките и средни италиански предприятия, решили да работят в България, както и  български фирми, които активно партнират с Италия.

„Като бизнесмени, които развиват от дълги години производствата си на територията на "Тракия икономическа зона", вие добре познавате условията, знаете, че това е най-голямата индустриална зона в България и Югоизточна Европа с над 74 000 работни места. В ТИЗ предстои да се реализира изграждане на първия въглеродно-неутрален индустриален парк в България“, заяви Анести Тимчев. Той подчерта, че Община Пловдив подкрепяме усилията на бизнеса в тази посока, защото те ще доведат до намаляване на въглеродните емисии, което е една от основните климатични цели. Още повече, че основни приоритети на управлението на града са повишаване качеството на въздуха и подобряване на сепарирането на отпадъците. „За нас ще бъде интересно да споделим опит с представители на местните власти в Италия и италианския бизнес, как те си взаимодействат и как постигат прилагането на тези мерки, които имат сериозна социална цена, но са сред основните климатични цели на Европейския съюз“, отбелязва още Анести Тимчев.

Маурицио Парусо споделя, че в момента Сдружението подготвя голяма конференция, посветена на ползите от изграждане на пасивни къщи, които имат изключително ниска консумация на енергия. Тези сгради не се отличават по нищо от останалите, всяка една вече построена къща, може да бъде превърната в пасивна. Маурицио Парусо подчертава, че "в родината му има много добри примери за публично-частни партньорства и биха могли, съвместно с Община Пловдив, да организират  форум за споделяне на добри практики и възможни решения."

Facebook logo
Бъдете с нас и във