Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Концесионерът на летище София не е получил държавна помощ

Летище София

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров заяви, че концесионерът на летище София не е получил държавна помощ. Той обясни от парламентарната трибуна, че процедурата по избор на концесионер на летище София е приключила. Тя е била предмет на съдебно обжалване и е потвърдена както от Комисията за защита на конкуренцията, така и от ВАС. Концесионният договор е подписан през юли миналата година. Концесионер е дружеството „СофКънект” АД”. 

"Страните по договора са изпълнили всички предварителни условия и концесионера е поел ефективното управление на летището през април тази година. „Концесионерът е платил първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 281 210 535 евро без ДДС. Средствата са постъпили директно в държавния бюджет”, подчерта Тодоров и  допълни, че  Генерална дирекция на ЕК е издала писмо, с което се прави предварително заключение на службите на еврокомисията, че с концесионният договор и неговото планирано изменение не се предоставя държавна помощ на определения концесионер на летище София.

"За проследяване на изпълнението на концесионния договор съм създал нарочна комисия за контрол. Като министър направих няколко срещи с концесионера на летище София. На срещите изразих липсата на удовлетворение от състоянието на летището към този момент. Изрично и категорично съм заявил, че очаквам и настоявам за бързи и видими резултати от страна на концесионера на летището", допълни министърът. 

В сряда  "Банкер"  съобщи, че концесионерът на летище София „СОФ Кънект“ АД вдига над три пъти размера на такса паркиране за последните три месеца на годината. 

Такса паркиране на въздухоплавателни средства за престой на оперативна стоянка през деня скача 3.31 пъти - от 0.096 на 0.318 евро за тон, а през нощта (23.00 до 05.59 часа) се увеличава 3.25 пъти – от 0.032 на 0.104 евро на тон.

Над три пъти се увеличават и такса паркиране в Зоната за дълговременен престой на въздухоплавателни средства (ВС) на летището: от 0.010 на 0.032 евро (3.20) през деня и от 0.007 на 0.023 евро през нощта (3.28 пъти). Увеличението на таксата ще важи за периода 1 октомври - 31 декември 2021 година. А основните цели са две - увеличаване на приходите и „разчистване“ на оперативните стоянки, които заради ниските такси през последната година бяха задръстени от паркирани самолети. С този скок, такса "Паркиране" на летище София практически се връща почти до размерите си отпреди пандемията, коментира летищен експерт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във