Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Концесионери поставят въпроса за класифициране на плажовете

Мотивът е, че ивиците са различни и имат свои специфики, които трябва да бъдат отчетени при сключване на договорите за стопанисване.

Еднократната помощ в размер на 210 лв. за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм в обектите и местата за настаняване за работещите на първа линия, е в подкрепа на целия сектор. Средствата се отпускат от националния бюджет и са целеви за работещите на първа линия в овладяване на пандемията от коронавирусната инфекция.  Това съобщиха от министерството след срещата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с концесионери на морски плажове. Целевото финансиране може да се използва до 30 ноември 2021 година.

Още по време на извънредното положение с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с 50% при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности, припомни министърът. Стопаните на 56 морски плажа са подали заявления преди 25 май 2020 г. за намаление на таксите за този летен сезон.

Отчетени обаче са и множество сигнали на потребители - за неправилно обозначаване на услугите, които се предоставят на морския плаж, за неясни зони за платени плажни принадлежности и допълнителна търговска площ към заведенията. Това, от една страна, нарушава правата на туристите, а от друга - има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги. Друга нередност, за която са постъпили сигнали, са проблеми с чадърите и шезлонгите в платените зони, които създават неравнопоставеност за ползването на плажните принадлежности.

В изминаващия вече сезон имаше и добри примери - на 23 морски плажа, отдадени под наем и на концесия, са предлагани безплатни чадъри и шезлонги, а на други - 68 ивици, единичната цена, на която се предлага чадър или шезлонг, е под 5 лева. Това има своя положителен ефект и върху общите резултати за летен сезон 2020.

Представителите на концесионерите са поставили въпрос за възможността за класифициране на плажовете, тъй като ивиците са различни и имат свои специфики, които трябва да бъдат отчетени при сключване на договорите за стопанисване. Министър Николова е отбелязала, че се обмисля подобна идея, като се работи по анализ в тази посока.

Поставен е бил и въпросът за поддържането на неохраняемите ивици, които са често посещавани и запазването на чистотата им е водещ приоритет. В рамките на срещата са били дискутирани въпроси, свързани с отстоянията между плажните принадлежности, за контрола при спазването им и съотношението между свободна и платена зона на ивиците. 

Коментирани са били и възможни мерки, свързани с дейността на концесионерите, и дейности, свързани с подготовката на сезон 2021.

Facebook logo
Бъдете с нас и във