Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Концесиите за "Албена" и "Ривиера" са в ход

Макар че още  в началото на лятото министърът на туризма Николина Ангелкова едва не "разплака" приватизаторите на черноморските комплекси с намерението си  да проведе нови конкурси за концесионирането на плажовете на "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св.Константин и Елена", едва сега правителството реши да пристъпи към реализацията на нейната идея.

Очевидно министрите не са били  впечатлени особено от тогавашните изказвания на управляващите  тези плажове през последните 20 години, които общо взето звучаха като повтарящ се рефрен с един и същ припев - "готви се унищожение на затворените морски комплекси",  и предприеха действия. На редовното си заседание през тази седмица кабинетът гласува решение морските плажове "Албена" в община Балчик и "Ривиера" в община Варна да бъдат дадени на концесия, съобщи  правителствената информационна служба.

Според официалната информация целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата ще се провежда по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

За плаж "Албена" тя възлиза на 1.6 млн. лева

Срещу тази сума концесионерът ще експлоатира обща концесионна площ от 149 543 кв. м, с дължина на бреговата ивица 2458 м и средна ширина от 61 метра. Това са данните за параметрите на концесията, които са залегнали в предишния контракт на акционерното дружество "Албена", регистрирани в Националния концесионен регистър. Цената, която сега правителството е определило, е дори по-ниска от тази, която досега е заплащала компанията концесионер. В началото на лятото самият изпълнителен директор на "Албена" АД Красимир Станев обяви, че дружеството, което управлява, плаща над 2 млн. лева. Освен това разходите на дружеството не свършвали с това. Харчове имало и за задължителните спасителни постове, които в случая с този плаж трябвало да бъдат двадесет и пет. Това предполагало, че броят на спасителите не можел да бъде под 130  души. А това добавяло към сметката още близо 700 хил. лева. Отделно от всичко това били разходите за спортни съоръжения, чадъри, шезлонги, медицински пунктове, машини за пресяване на отпадъците и т.н., почти се ожали шефът на приватизирания комплекс.

Разказвайки всичко това, Станев беше категоричен, че единственият начин "да се избие" такава концесионна такса  е това да стане  от заведенията на плажа. Точно от това идваха и притесненията му, тъй като точно този  курорт е приоритетно семеен и на практика  нощен живот няма.

Както можеше и да се очаква, тази перспектива далеч не беше по вкуса на приватизаторите и те нададоха писък  с мотива че подобен ход ще е "убийство" за тях. Ако се появял някой друг наемател на "техните" плажове, имало опасност той да направи заведения, които да нарушат спокойствието на почиващите. Въпросът е, че т.нар. преместваеми обекти по плажната ивица си съществуват и сега, само че са  собственост на големите играчи в бранша и те по никакъв начин не желаят да делят печалбата  с друг.

На този фон аргументите на Станев  за "спокойния" курорт може и да звучаха логично, но със сигурност едва ли са били единствените. И все пак нека не забравяме, че макар и да е пресилено казано, живеем в правова държава и законите в нея трябва да се спазват. Това очевидно е убягнало на част от хората, които в зората на демокрацията ведно с едни от най-апетитните парчета от туристическия бизнес у нас  получиха и "бонуси" под формата на т.нар. концесии по право за прилежащите към напазаруваните от тях хотели брегови ивици. Така беше, защото старият Закон за приватизацията го позволяваше. Сега обаче  новият норматив

не предвижда доживотното ползване на тази екстра

Собствеността върху хотелите няма как да гарантира и преференциално ползване на плажовете, които са публична държавна собственост. И за да придобият правото на концесия за тях, хотелиерите трябва да се явят на конкурси, на равни начала с всички останали икономически субекти в страната.

Според новите изисквания морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория ще се управляват и поддържат чрез възлагане на концесия при условията и по реда на Закона за концесиите и при спазване на изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. По този специален режим срокът на концесията за морски плаж е до 20 години.

Конкурсът за втората концесия

която правителството разреши, е  за плаж "Ривиера". За него началната тръжна цена е определена на 319 256 лева.

Преди близо два месеца  в. "БАНКЕРЪ" писа, че за тази брегова ивица правителството беше принудено да одобри допълнително споразумение  със стария концесионер "Ривиера" АД, тъй като  срокът на договора  с компанията  изтичаше на  10 юли и кабинетът го удължи до края на тази година. Мотивите тогава бяха, че това е начинът  да се избегне опасността плажната ивица да остане неохраняема по средата на летния сезон. Допълнителното концесионно възнаграждение, което беше определено тогава,  беше в размер на 210 226 лв. с ДДС.

Този плаж се намира пред хотел "Ривиера Бийч". Според Търговския регистър мажоритарен собственик на този хотел е "Аекс" АД, представлявано от Весела Кюлева-Станкова (вдовица на убития банкер Емил Кюлев) с 9 361 874 акции. Други 24 729 акции държи  "ВК Мениджмънт" ЕООД, което е нейна еднолична собственост.

През последните 20 години плажът се стопанисваше от едноименното акционерно дружество, но  за него също  ще важи решението за обявяване на процедура за нова концесия. Общата  площ на плажа е 28 836 кв. м, а дължината на бреговата линия е 1036 метра. На север плажът опира до "Златни пясъци", а на юг до морския плаж под почивната станция на Министерството на външните работи. Тогава от правителството съобщиха, че в условията тази ивица да бъде отдадена на концесия  през следващите години ще бъде записано минимално годишно концесионно възнаграждение от 257 959 лв. без ДДС. Очевидно сега министрите са се размислили и са решили да вдигнат цената.

Освен това решението на кабинета предвижда и двата плажа да бъдат обезпечени със задължителните дейности по Закона за черноморското крайбрежие, които включват осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж  и услуги от обществен интерес, уточняват от Министерския съвет.

Прави се и уточнението, че критериите за формиране на комплексната оценка, която ще получат мераклиите да стопанисват тези плажове, са съобразени  с Решение № 604 от 22 юли 2016-а на Министерския съвет "за утвърждаване на минимални критерии за комплексна оценка на офертите при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж в отговор на обществените нагласи и очаквания за балансиран държавнически подход при определяне на очакваното от държавата минимално годишно концесионно плащане, икономическа съотносимост с общодостъпни цени на услуги на предлагани плажни принадлежности - чадъри и шезлонги“.

Сегашният ход на правителството, което по изключение не се огъна пред "пищящите" приватизатори, със сигурност е в правилната посока. Без,  разбира се, да очакваме, че играчите на тези търгове ще бъдат различни от сегашните концесионери. И все пак нали целта на държавата е  да постигне максимално висока цена за предлаганата от нея собственост, и то в реална конкурентна среда. Другото  би било "непозволена държавна помощ", което далеч не се толерира и в Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във