Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Концесията на "Летище София" влиза в съдебната зала

Manchester Airports Group обяви, че ще обжалва решението за избора на концесионер на "Летище София" пред Върховния административен съд.

"Към момента сме напълно концентрирани в процеса по обжалване, защото вярваме, че има сериозни правни пропуски и непълноти в процедурата и очакваме да представим казуса пред компетентните органи", обясни изпълнителният директор на подразпределението "Летищни услуги" на MAG Андрю Харисън.

Първоначално транспортното министерство избра за победител в търга за 35-годишната концесия френско-германският консорциум "Соф кънект". Всичко останали претенденти обжалваха решението пред Комисията за защита на конкуренцията. КЗК обаче отхвърли претенциите им и потвърди решението на ведомството на Росен Желязков. 

В консорциума победител участват фондът Meridiam с 99% дял и австрийската строителна компания "Щрабаг" с 1 процент. За управител бе избран операторът на летището в Мюнхен "Флугхафен Мюнхен". Обединението предложи годишно концесионно плащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро инвестиции за срока на концесията. Стратегията на му предвижда увеличаване на пътниците до 8.8 млн. до 2022 година. Нагласите са пътниците на софийския аеропорт да нараснат до 2030-а на 12.3 милиона.

Концепцията на "Соф кънект" е записано, че до 2030-а да бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1.  

Офертата на Manchester Airports Group за управление на летището включва най-високата предложена инвестиция от 1,5 милиарда евро, която е 2,5 пъти повече от тази на класирания на първо място кандидат. Като партньор по изпълнението на проекта те са посочили Beijing Engineering Group (BCEG). В момента BCEG изграждат най-голямото летище в света Beijing Daxing International Airport, официално отворено през септември 2019 г.

Британската летищна група поема ангажимента да трансформира Летище София в регионален хъб, подобрявайки значително свързаността чрез старта на директни връзки към далечни дестинации като Чикаго, Торонто и Шанхай. Компанията планира и осигуряване на директна свързаност на София с всички европейски столици, включително и в Западните Балкани.

Магистратите от ВАС следва да разгледат жалбaтa в срок от един месец. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във