Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Концесията на летище София отново е на масата

Кабинетът одобри на днешното си заседание решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

Първоначалната процедура започна официално в средата на май 2017 г., но бе официално прекратена от служебния министър на транспорта в кабинета, назначен от президента Румен Радев.

В държавния бюджет обаче кабинетът на Бойко Борисов записа, че до края на 2018 г. ще бъде подписан концесионният договор. Заложеният еднократен приход от евентуалното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 480 млн. лева.  През януари транспортният министър Ивайло Московски внесе яснота относно намеренията на правителството да рестартира концесията на летище София. Впоследствие Московски прогнозира, че тя ще започне до края на българското европредседателство - т.е. вероятно през юни или юли. 

През май бе съобщено, че един от водещите британски летищни оператори - Манчестър Еърпорт Груп, проявява интерес към концесията на летище София.  Тогава на форум в София Греъм Фъргюсън, директор "Корпоративно развитие“ в Манчестър Еърпорт Груп обяви, че летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на София в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във