Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Концесията на летище "Пловдив" ще даде още по-силен тласък на икономическото развитие на региона

Кметът Здравко Димитров и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок са разговаряли за засилване на икономическото сътрудничество и привличане на повече туристи

"Новата процедура за концесиониране на летище "Пловдив" ще разшири възможностите за икономическо развитие на града и региона, както и на съседните области, в които живеят 1 милион души, ще се увеличи стокообмена, ще доведе повече туристи". Това е заявил кметът Здравко Димитров на среща с посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е на първото си официално посещение в Града под тепетата. Заедно с нея са били областният управител на Одрин Екрем Джаналп, генералният консул Хюсейн Ергани и съветниците към посолството. Заместник-кметовете Стефан Стоянов, Илия Кирчев и Тодор Чонов също са присъствали на разговорите.

Нейно превъзходителство е заявила, че Турция проявява сериозен интерес към концесията. "Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и увеличаване на инвестициите в региона на Пловдив". Айлин Секизкьок е обещала, че ще направи всичко възможно в нейния мандат да увеличи броя на турските инвеститори. Тя ще има срещата и с министъра на транспорта Росен Желязков, с когото подробно ще коментира темата за концесията на летище "Пловдив", като ще акцентира на чартърните полети.

В Тракия икономическа зона има големи турски компании със сериозни инвестиции. Кметът Здравко Димитров е подчертал, че през последните години регионът на Пловдив е най-бързоразвиващата се бизнес зона в цяла Югоизточна Европа. Роля за това играе дейността на 180 големи международни фирми, които имат офиси и предприятия в региона.

Припомняме, че вчера правителството откри процедура за определяне на концесионер за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване "Пловдив". Процедурата ще бъде изцяло публична. Срокът на концесията е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55%, а останалите 45% ще бъдe финансовото предложение, уточни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Изискванията към участниците са да имат практически опит в експлоатация на летище с пътникопоток над 450 000 души годишна база, и то не по-далече от пет години назад във времето, както и регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лв. и дълготрайни активи от 40 млн. лева. Участниците също така трябва да са финансирали поне един проект за последните десет години на стойност над 10 млн. лева.

"Очакваме да има интерес за летище "Пловдив" и това да допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона, както и в съседните такива", отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пло̀вдив е вторият по големина град у насс население около 346 893 души. Той е най-голямото стопанско ядро на Южния Централен район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във