Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМТРЕЙД СЕ ЦЕЛИ ВСЕ ПО-ВИСОКО

Сръбската компания КомТрейд (ComTrade) вече е най-голямата в областта на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа. След като в началото на април придоби словенския доставчик на софтуер Хермес Софтлаб (Hermes Softlab), групировката ще присъства в почти всички бивши югославски територии, както и в България (чрез дружеството NT CHS) и Албания. Годишният й оборот се очаква да надхвърли 300 млн. евро. Тя ще обедини най-добре продаваната марка компютри в региона със солидна база от 1200 разработчици на софтуер, обяви президентът на КомТрейд Веселин Йевросимович, който се сочи като производител на първия сръбски компютър. По думите му след словенската сделка компанията ще започне да се подготвя за излизане на борсата. Първичното публично предлагане ще се състои в рамките на следващите две години, а целта му е да осигури финансиране за по-нататъшната експанзия в Европа, Съединените щати и Близкия изток.
Италианската банкова група УниКредит (UniCredit) е кредитирала сърбите в замяна на 21% от обединената компания. От началото на годината големите банки се колебаят да финансират сръбски фирми заради опасенията, че на парламентарните избори в страната на 11 май властта могат да вземат крайните националисти. Тези политически проблеми не засягат нашия бизнес, категоричен е Йевросимович. Целта на КомТрейд е в близките пет години да се нареди сред основните имена в сектора на информационните технологии в Европа.
КомТрейд произвежда 170-180 хил. компютъра годишно. През 2006-а оборотът й достигна 160 млн. евро, а през последните пет години годишният ръст на продажбите е около 30 процента.
Словенската Хермес Софтлаб, която през 2007-а е регистрирала оборот на стойност 50 млн. евро, има центрове за разработване на софтуер в Сърбия и Босна и Херцеговина, както и по-малки офиси в Германия, Австрия, Ейре и САЩ. Компанията, оценена на 40 млн. евро от пазарни анализатори, ще продължи да работи под собствената си търговска марка.
Сделката между КомТрейд и Хермес Софтлаб се приема като символ на икономическата реинтеграция в бивша Югославия. КомТрейд е първата сръбска фирма, успяла да осъществи поглъщане в Словения след разпадането на федерацията. Най-силната в икономическо отношение бивша република спечели независимостта си само за десет дни през 1991-ва, а през 2004-а стана част от Европейския съюз. Нейните компании - като веригата супермаркети Меркатор (Mercator) и държавната Телеком Словения (Telekom Slovenije), вече работят на всички пазари от бивша Югославия, но до този момент водещите сръбски фирми не успяваха да пробият в Словения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във