Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Комплексът "Марица-изток" ще внедрява зелени технологии

Мини Марица Изток

Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и изпълнението на "Зелената сделка", 2020 бе много трудна година за "Мини Марица-изток" ЕАД - най-голямото въгледобивно дружество в България, заяви по време на международен форум финансовият директор на дружеството Стелиан Коев.

"В  "Мини Марица-изток" понастоящем работят малко над 7000 души. През 2020 г. преживяхме намаление в добива на въглища от 22 процента. Това бе изключително негативен удар върху нашите финансови резултати. Поради това, към края на 2020 г. сформирахме нещо като "мозъчен тръст", съвместно с директорите на топлоелектрическите централи в комплекса "Марица-изток", които са наши клиенти. Причината да го сформираме бе започването на дискусия за приложимите проекти, които могат да се използват за бъдещето на комплекса.", обясни Коев.

Той допълни, че главната цел пред мениджмънта на компанията е, да се опитат да запазят колкото може повече работни места, както и да се съхранят доходите на хората от региона, като подчерта, че това е много важно за местните общини - Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

Вече има подобни проекти, изпълнени в САЩ и Северна Европа. "Знаем, че тези технологии са нови, може да има технически проблеми пред реализацията им, но те неминуемо ще се разрешат в близкото бъдеще. И могат да се реализират в нашия комплекс. В същото време не се съмняваме, че проекти като този, могат да вървят паралелно с други вкл. водород, възобновяема енергия, преквалификция на хората, и т.н.", посочи той.

Коев, е убеден, че за тези проекти могат да се намерят достатъчно средства. "За нас като мениджмънт е важно да сме сигурни, че местните хора ще имат достатъчно възможности за работа и ще запазят доходите си, които да използват тук в региона. В заключение, не трябва да забравяме, че мотото на ЕК и ЕС относно енергийната трансформация е, че никой няма да бъде изоставен." заявява на финала Коев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във