Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КОМПЮТЪРНИТЕ КОМПАНИИ СА ПРОТИВ ПОЛИЦЕЙСКИЯ ПРОИЗВОЛ В ОФИСИТЕ ИМ

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ИСКАТ РЕГЛАМЕНТИРАНЕ НА ПРОВЕРКИТЕ ЗА НЕЛИЦЕНЗИРАН СОФТУЕР

Представителите на ИНТЕРНЕТ-общество и Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) ще възложат на екип от юристи да създадат примерни правила за извършване на полицейски проверки при търсенето на нелицензиран софтуер, стана известно на тяхна съвместна пресконференця на 23 април. Екипът ще се ръководи от Владислав Христозов, управител на консултантската фирма В и В Христозов и сие.
Броят на извършените проверки в цялата страна, при които под наказателна отговорност са подведени лица, вече надминава 60, каза адвокат Весела Дечева. Председателят на БАИТ Васил Христович обясни, че неговата организация не е по-малко заинтересована да бъде прекратено използването на нелегални софтуерни продукти, тъй като мнозина от членуващите в нея се занимават с производство на програми. Това обаче не трябва да става причина за произвол на полицейските служители, които в много от случаите не разбират за какво става дума, коментира Христович. Той добави, че представителите на реда често стресират работещите, а понякога се държат дори арогантно и не са редки случаите на изземване на компютри. Освен това, според председателя на БАИТ, не е изключено в момента на полицейската проверка в офиса на дадена фирма да няма компетентни служители, които да покажат на органите на реда необходимите документи. Христович посочи също, че ако офисът на ИНТЕРНЕТ-доставчик бъде затворен дори и за кратък период след полицейска проверка, фирмата ще изгуби целия си пазар.
Представителите на БАИТ дадоха дефиниция на четирите вида нарушения на авторските права върху софтуер: копиране от крайни потребители; инсталиране на твърд диск, което най-често се извършва от служители на фирма, продаваща компютри; копиране на големи количества, с цел продажба и копиране от разстояние, когато се използва някой сайт в ИНТЕРНЕТ.
Правилата, които БАИТ предстои да изготви срещу действията на полицейските органи, ще включват редица неуточнени досега въпроси, създаващи проблеми при техните проверки. Сред тях е искането за задължително предоставяне на фактура за закупения софтуер. Има много безплатни приложения, за които такава не може да се вземе, поясни Христович.
Компютърните фирми не одобряват и задължителното подвеждане под отговорност на ръководното длъжностно лице, което често може да не е информирано за инсталирането на нелицензирани програмни продукти.
Според адвокат Дечева, случаите, при които се предвижда гражданска, административна или наказателна отговорност за използването на пиратски програми, трябва да бъдат ясно дефинирани. Тя изрази несъгласие с практиката на проверки, при които представител на полицията, предрешен като купувач, успее, след много настоявания, да убеди компютърна фирма да му продаде нелицензирана версия на програмен продукт. Такива практики в много от случаите могат да се тълкуват като подбудителство, а понякога дори и като съучастие в престъпление, смята юристката.
Основни причини за големия процент нелегално използвани програми по мнението на специалистите са незнанието и ниската култура, а и лошото материално положение на българите. Вярно е, че преди време беше държавна политика да се копират чужди програми и това допринасяше за широко разпространеното невежество по този въпрос. За отбелязване е, че сега България е на едно и също място в международните класации, отчитащи бедността и софтуерното пиратство, подчерта Владислав Христозов. Съдейки от статистиката, все още 80% от използвания у нас софтуер е нелегален.
През седмицата Съюзът на издателите на бизнес софтуер (СИБС) също представи позицията си относно полицейските проверки за притежание на нелицензирани компютърни програми. Организацията бе сред инициаторите на подобни мероприятия на МВР, но по думите на юридическия й консултант Велизар Соколов ние само присъстваме на проверките, когато сме поканени. Становището на Соколов е, че по време на акциите служителите на реда не търсят търговска информация, а установяват само вида и количеството на инсталирания софтуер. Същевременно той изрази опасения от създалата се стресова ситуация около внезапните проверки на хората с качулките и подчерта, че СИБС следи за спазването на закона, а не създава предпоставки за неговото нарушаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във