Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компютърни модели ще подпомогнат навигацията във Варненското езеро

Цифров двойник на Световния океан, който да се базира на реални модели и процеси, ще бъде създаден с реализирането на мащабен научноизследователски проект. Това съобщиха от Областният информационен център-Варна. ILIAD (INTEGRATED DigitaL Framework FOR Comprehensive MARITIME DATA AND INFORMATION SERVICES) се финансира от програма „Хоризонт 2020“ и е с общ бюджет от 19 млн. евро. Консорциумът включва 56 международни партньори от 18 страни в Европа, Близкия изток и Северна Африка. От българска страна по проекта работят екип на Технически университет-Варна, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и НИМХ - БАН.

Консорциумът има амбицията да създаде цифров близнак на Световния океан, виртуални модели на морета, цифрова инфраструктура и изчислителни съоръжения, които да предоставят точни прогнози за екологични, метеорологични и икономически процеси. Целта на ILIAD е чрез иновативни технологии и виртуални симулации явленията да се следят в динамика и да се предвиждат възможните промени.

Експертите ще разработят по проекта набор от приложения, възпроизвеждащи процесите в океана - минали, настоящи и прогнозни, като данните ще бъдат достъпни за потенциалните потребители. Това ще даде възможност за наблюдение и опазване на морските местообитания, гарантиране на устойчивост на морските икономически дейности - рибарство, аквакултури, транспорт, офшорна енергия, корабоплаване и други. 

На базата на оценка на екосистемите и местообитанията, въздействието на човешките дейности и прогнозите за техните краткосрочни и дългосрочни промени, ще бъдат разработени стратегии за опазване на биологичното разнообразие и ефективно управление на икономическите дейности и инфраструктурата. ILIAD включва и създаването на платформа със системи за наблюдение, насочена както към открито море, така и към крайбрежните зони. Оперативните модели ще предоставят прогнози и ще информират за предстоящи промени. Потребителите ще могат да изтеглят архивирани и прогнозни данни - метеорологични, хидрологични, океанографски, екологични, подводни и научни, с възможност за визуализация според търсеното местоположение.

По проекта Техническият университет ще разработи 

цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали,

които го свързват с Варненското езеро. Ще бъдат направени компютърни модели на процесите в залива, както и нови технологични прототипи, използващи елементи на изкуствен интелект, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни метеорологични условия и да подобрят сигурността при преминаване през плавателните канали, свързващи залива с Варненското езеро. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще инсталира и валидира технологичните прототипи, а Националният институт по метеорология и хидрология ще подпомага събирането на данни и моделирането на динамиката на метеорологичните условия във Варненския залив. Реализацията на проекта ще доведе до измерим икономически ефект за Варна заради значителното намаляване на времето, през което корабите изчакват благоприятни условия за преминаване през плавателните канали.

Варненското езеро е крайбрежен лиман, който се намира във Варненска област, западно от град Варна. Свързано с Варненския залив и Белославското езеро чрез изкуствено прокопани канали. Подхранва се главно от Девненските извори, през Белославското езеро. То има голямо транспортно значение - използва се като плавателен канал до пристанище „Варна-Запад“. В най-източната му част се извисява едно от най-големите транспортни съоръжения в България - Аспаруховият мост, по който преминава 2.7-километров участък от Републикански път I-9.

Facebook logo
Бъдете с нас и във