Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси. Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД е преминало интеграцията със системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е получило правото да събира компенсаторни такси, съобщиха от пътната агенция.

Другият партньор на АПИ в събирането на пътни такси – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД, е приключил първия етап от интеграцията за събиране на компенсаторни такси и предстоят изпитвания в тестова и продукционна  среда.

До този момент компенсаторна такса можеше да бъде платена само на място при мобилните екипи на Националното ТОЛ управление (НТУ) чрез POS терминал с дебитна или кредитна карта или по банков път. Възможността за доброволно плащане на компенсаторна такса чрез пунктовете за продажба на националните доставчици на услуги е предвидена в Закона за пътищата. По този начин потребителите ще могат по-бързо, по-лесно и на повече места да платят компенсаторна такса и да избегнат налагането на по-голяма санкция.

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса. По този начин собственикът или водачът на превозното средство, с което е извършено нарушението се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират от контролния орган Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на водача или на пътя в момента на установяване на нарушението от специализираните екипи на Националното ТОЛ управление.

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки. Той се издава на собственика на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция и прекратяване на административно-наказателна процедура.

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във